ad_bg_posterДнес (11.10.2016г.) се проведе закрита прожекция за журналисти на адаптацията по едноименния роман на Дан Браун „Ад“. Дъждовна сутрин, IMAX залата в Арена Младост и една изключителна изненада. Настроени за двуизмерна прожекция на влизане всички получиха IMAX 3D очила.

Преди прожекцията, организаторите от Александра Филмс представиха The next generation of IMAX sound. Няколко минутно клипче от изключителни гледки от нашата планета – пустинен пейзаж, пирамиди, вода, открития космос, изстрелване на совалка и една от най-въздействащите 3D сцени, които съм гледал на екран от появата на формата в киното до днес – кораб плаващ през океана и 3 изтребителя кръжащи около него. Тогава забравих и звук и ума и дума, а чисто и просто си ПАЗЕХ носа на изтребителя , да не ми отнесе главата.

Новият звук бе представен с еволюцията на звука от неговото зараждане до днес. От монофоничния звук, през стерео… до THE NEXT GENERATION OF IMAX SOUND. Хора, това НЕ СЕ ОПИСВА. Това се преживява.

Да се върнем на „Ад“… историята:

infernoВ сърцето на Италия, професорът по символика от Харвард – Робърт Лангдън (Том Ханкс) се потапя в един мъчителен свят, фокусиран върху един от най-продължителните и мистериозни шедьоври – Адът на Данте.
На фона на тези събития, Лангдън се бори срещу страховит съперник и разрешаването на непреодолима загадка, която го захвърля сред класически изкуства, тайни проходи и футуристична наука. Потопен от мрачната, епична поема на Данте, Лангдън се надпреварва с времето, за да намери отговори и да прецени на кого да вярва, преди светът да бъде променен завинаги.

И така, разбрахте ли от синопсиса за какво се разказва филма? Не! И слава Богу! Най-доброто, което може да ви се случи е да НЕ СТЕ чели книгата и да не знаете НИЩО за историята. Защото тя е ПЪЛНА с обрати, изненади и смяна на посоката. Това е един от най-динамично развиващите се филми, които съм гледал в последните години. Действието е толкова бързо, наситеното напрежение е константна величина и ме държи наелектризиран непрекъснато, готов за следващия удар под кръста и нужда да… бягам. Това е най-лесно смилаемия филм от поредицата до момента. Най-комерсиалният. Митологията, знанията за библията и древните времена НЕ СА ви нужни. Да има ги – но са сведени до минимум и представени достъпно. Движещата сила е напрежението. Мистерията. Неяснотата.

Том Ханкс за поредна година заковава ролята на професор Робърт Лангдън. Годините му са понатежали, той не е екшън актьор, не може да изпълнява каскади ВЪПРЕКИ че филмът го изисква. И въпреки това Ханкс се справя брилянтно и ме кара да му вярвам и да страдам с него през целия филм. Амнезията, нараняванията, болките и всички премеждия, които преживява се пренасят ДИРЕКТНО и върху моите плещи.

inferno-trailerФелисити Джоунс пленява категорично. Да, аз не мога да изляза от идеята, че за в бъдеще ще я свързвам с ролята и в „Rogue One“ и най-вероятно светът ще чуе за нея тогава, но тя получи номинация за Оскар за „Теорията на всичко“ и тя е д-р Сиена Брукс в „Ад“. За онези, които са чели романа знаят, какво ОЩЕ е тя. И тя успя да ме остави НЕПОДГОТВЕН за втората половина на историята.

Бен Фостър е брилянтен избор. Неговият Бертранд Зобрист придобива кръв и плът, с изпълнението му. Човечен, налудничав, милиардер, влюбен, ИСТИНСКИ! Коравото момче, което знаем от филмите му до сега, се превръща в силен, достоверен и възможен персонаж.

Филмът ИЗОБИЛСТВА от обрати. Те са толкова много, толкова много пъти смених позициите си по отношение на различни герои, че накрая сам загубих бройката и просто се оставих ТЕ да ми се разкрият. Сценографията е брилянтна, но финалната сцена в Истанбул е истинска феерия. Позициониране на събитието, цветове, цялата лудост, която операторът изсипва на главата ни със своята камера и нейното ръководене, ъгли и hand shake… Триумф! Ефектът на задъханост, напрегнатост, тревожност и динамика през целия филм се дължат 50% на изключителната операторска работа и 50% на изключително внимателно поднесената музика.  Триумф!

MV5BOWEzOTM4YTUtY2FhNC00YWYxLWE0YWYtODA0MDYzYzI4Y2UyXkEyXkFqcGdeQXVyNjQyNTU1NDI@._V1__SX1217_SY818_На много от вас това ще се стори най-предсказуемият и най-комерсиалният филм. Но ако не знаете историята и не се интересувате от символика и митология, това е ТОЧНИЯТ филм, поднесен с точния размер на правилните съставки и силата на един разпилян пъзел, който зрителя сам да сглоби и напасне, за да достигне до кулминационния момент и една… кутия.

„Ад“ може да гледате в кино салоните в цялата страна от 14.10.2016г. на 2D и IMAX 2D (форматът, който КАТЕГОРИЧНО препоръчваме). Разпространява Александра Филмс.

Вашият коментар