az frankenshtainКакто преди години, последната седмица на месец януари се заемаше от премиерата на поредната част от сагата „ПОДЗЕМЕН СВЯТ“, тази година тя е отредена на сходната продукция „Аз, Франкенщайн“. Тук няма да се концентрираме върху кинематографичните преимущества на филма, за тях може да се обърнете към рецензията на ТОМАС АХЧИЯН ТУК! Тук ще ви помогнем, ако имате възможност да избирате, да прецените дали да гледате „Аз, Франкенщайн“ на 3D или да си спестите някой и друг лев и да отидете на 2D прожекция, без да загубите и частичка от очарованието на филма.

Като натъпкан с екшън филм, битки между демони и летящи гаргойли, които се хвърлят в битките от високо, „Аз, Франкенщайн“ е идеален пример за филм нуждаещ се от 3D. И все пак, голяма част от него се развива в мрачни и мръсни, европейски градове, което е своеобразна спънка за нормалното разгръщане на триизмерен филм във всичките му аспекти. И въпреки това, филмът е заснет и пост конвертиран в 3D. Сниман за 10 седмици, със старт февруари 2012г., „Аз, Франкенщайн“  бе готов за премиера през февруари 2013г., като малко по- рано от LIONSGATE съобщиха, че филмът ще бъде конвертиран в 3D. Този период от близо 2 години от края на снимките и премиерата е използван изключително  умело и крайният продукт въобще не изглежда като пост конвертиран. Може би големият набор от компютърно генерирани чудовища, мащабните сцени и прочие спомагат за игнорирането на факта, че при снимките не е мислено с идеята за 3D. 

frankenstein_a

Обикновено пост конвертираните филми са лишени от ефект „Отвъд екрана“. Но благодарение сериозната употреба на компютърни ефекти, филмът изобилства от сняг, огън, летящи чудовища, които често изскачат отвъд екрана. На моменти дори белезите по чудовището на Франкенщайн сякаш леко се подават от екрана. Нищо извънземно, но все пак прилично употребен ефект. Освен това, мащабната сцена в катедралата, лабораторията на д-р Франкенщайн, всички бойни сцени между демони и гаргойли са изключително детайли и дълбочината на образите в тях, която 3D- то създава е изумителна. И въпреки това, голяма част от филма е заснета с близки кадри, което лишава 3D- то от възможността да насити образите с кой знае каква дълбочина. 

Изначало „Аз, Франкенщайн“ е мрачен филм, което в добавка с носенето на тъмни 3D очила в мрачен кино салон би довело до ефекта „Къде? Какво стана?“. Но от LIONSGATE са се постарали да облекчат този мрак и с подобаваща цветна палитра да имаме максимално допустима яркост на образите. 

i-frankenstein

Вероятността да си тръгнете с разклатено здраве от триизмерна прожекция на „Аз, Франкенщайн“ е слаба. И все пак ако трябва да си призная, излязох от прожекцията с леко главоболие, което по- скоро отдавам на скоростно и насечено монтираните екшън сцени, от колкото на лошо използвано 3D.

ТОЧКИ:

Вписва ли се- 4/4

Плануване и усилия- 4/5

Ефект „Отвъд екрана“- 3/5

Дълбочина на образите- 4/5

Яркост- 5/5

Здраве- 4/5

ОБЩО: 24 от 30 възможни точки

[merlic_poll id=“49520″]