az frankenshtainОт ТОМАС АХЧИЯН

Както винаги така и сега, по екраните тръгва поредния филм за Франкенщайн, който изключително силно желае да се пребори не само за вниманието ни като зрители, но и за нашите пари, под формата на закупени билети. За пореден път историята, която е „много променена”, всъщност няма почти нищо общо с класическата такава. Именно заради това и тук се използва изключително силния и „въздействащ” термин – „вдъхновен от”. Лично за мен това са напълно излишно споменавани думи и вид клишета, на които вече почти никой не обръща внимание.

„Аз, Франкенщайн” пренася зрителя в ожесточената вековна свада, която се води в човешкия  свят. Войната между двата клана е не просто игра, а опит за спасяването на човечеството от принца на мрака. Разбира се Франкенщайн влиза с „крак брадва” в историята веднага след като разказва първоначално своята история. 

i_frankenstein_demon

Именно тези две – три изречения изказват всичко, което може да се каже за действието, което се развива във филма. Случващото се в лентата е малко хаотично и лично за мен- безсмислено на моменти. Зрителя става свидетел на събития, които не биха се случили при адекватно развитие на сюжетната линия. Сякаш нарочно хващате метрото до една и съща станция, излизате от нея, поглеждате времето и се прибирате в къщи отново с подземната железница. Цялата обстановка на моменти задушава със собствените си опити за напрежение. Драматичната и напрегната музика могат най-много да Ви разсмеят, защото на всеки, който гледа първите 20 минути от филма веднага ще му стане ясно, какво следва до края. Разбира се сюжета върви с бързи темпове и не доскучава, но за да се компенсира това са оставени и много сцени и случки за пълнеж, което до  известна степен леко убива този ефект.

Трейлърът на филма използва именно първите няколко минути на филма за да заинтригува зрителя, защото след тях лентата се превръща в съвсем нормална и без никакви претенции екранизация „по” определена история. В този ред на мисли смятам, че рекламната кампания на „Аз, Франкенщайн” е изключително силна и води до леко надценяване на филма.

exciting-first-trailer-for-i-frankenstein-8

Ако трябва да погледна филма в неговата цялост и завършеност е наистина добър. Приятен за гледане, без да натежава, притежаващ интересни събития, вплетени по приятен начин във сюжетната линия. Привлекателен е и въпреки до болка познатите клишета в подобен род филми. Но все пак едва ли ще Ви грабне до степен да си кажете – „Филма беше зверски”. Просто поредната битка между доброто и злото.

Не трябва да се подминават и специалните ефекти в лентата. Те са на много добро ниво, но въпреки че не създават впечатление за висш пилотаж, защото всичко е класическо и някак си няма някаква оригинална идея, която да изпъква над останалите. За злодеите в „Аз, Франкенщайн” няма смисъл да се коментира, колко смешно изглеждат, когато не са в човешката си форма, защото на тях просто им се преобръзяват главата и на някои от тях и ръцете. Като специален ефект можем да споменем и Ивон Страховски, която влиза в ролята на млада изследователка, опитваща се да съживи човек. Да наистина е странно, но тя е като специален ефект, защото разнообразява цялостната тягостна картинка. Всъщност ролята, която тя играе е вкарана в изключително абсурдна рамка и за да не се разочаровам от самата актриса, която е наистина добра, е по – добре да я приемам като търсен ефект. Като стана въпрос за героите в лентата, култов е и принца на мрака, който е изигран от Бил Найт. Това е перфектен избор, но точно в последният момент, облеклото му може да Ви накара да се усмихнете заради абсурдността си.

i_frankenstein_ver6_xlg

„Аз, Франкенщайн” е филм, който ще Ви изкара от салона със смесени чувства. Има оригинални и хубави идеи, но от друга страна е пълен с клишета и откровени глупости, като например как Франкенщайн не може да преминава през дървени стени, а през тухлени и бетонови няма абсолютно никакъв проблем. Бих препоръчал на всеки сам да реши дали да гледа филма, но от друга страна е идеален за DVD колекцията ми.