logoАлея на книгата 2013″ се провежда за четвърта поредна година във Варна. Тази година в изложението вземат участие над 34 от водещите ни издателства, които са разположени в 12 шатри. Събитието започна на 02 август и ще продължи до 12 август. Провежда се на Ларгото между хотел „Черно море“ и Фестивалния конгресен център. Официалният старт бе даден в петък в 18 часа от кмета Иван Портних. По време на откриването бяха обявени резултатите от Националния конкурс „Разказ на младежка тема”. Тази година  в отдел „Младежки дейности” на община Варна са получени над 280 разказа от цялата страна.

„Алеята на книгата“ е значимо културно събитие за Варна. Книжното изложение се организира от асоциация „Българска книга” с подкрепата на община Варна.

Тази година, за голямото разнообразие на щандовете ще се погрижат издателствата: „Агата-А“, „Алтера“, „Алфеола“, „АМГ“,  „Бард“, „Вакон“, „Варненска и Великопреславска света Митрополия“, ВСУ „Черноризец Храбър“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ера“ , „Жанет 45“, „Жануа‘98“, „Жар“, „Златното пате“, „Изток-Запад“, „Инфодар“, „Клевър Бук“, „Книжарници Приятели“, „Коала прес“, „Кръгозор“, „Милениум“, „Морски свят“, „Парадокс“, „Персей“, „Посоки“, „Просвета“, „Рива“, „Сиела“, „Славена“, „Стена“, „Труд“, „Унискорп“, „Фют“, „Хермес“, „Шамбала“.   

tabelaЛюбителите на четенето могат да открият изключително изобилие от бестселъри, разнообразие от заглавия и жанрове и разбира се, големи отстъпки.

В рамките на проявата се провеждат и литературни четения, на които някои от най-популярните автори всяка вечер от 18 часа ще представят новите си творби.

На 02 август от 19 часа Михаил Вешим говори за „Руският съсед“ („Сиела“). От 20 часа в арт салона на Радио Варна Милен Русков събира публика заради романа си „Възвишение“ („Жанет 45“).

На 3 август, събота, Иво Топалов говори за първата си книга, наречена „Полетът на орела“ („Хермес“). От 19 часа Васил Георгиев представи „Апарат“ („Сиела“). От 20 часа Любомир Николов обсъжда с публиката темите в „Слънчев бряг – код жълто“.

В неделя, 4 август, Христо Христов представи „Операция Маратон“ („Сиела“). От 19 часа Десислава Шейтанова ще говори за „Диагноза: изгубена“. От 20 часа Калин Терзийски сподели с публиката „13 парчета от счупеното време“.

На 8 август, четвъртък, от 19 часа Мария Донева представя „Заекът и неговата мечта“ („Жанет 45“).

На 9 август, петък, от 19 часа Михаил Михайлов влиза в маратона с „Писателят на Африка“ („Алекс принт“). Авторът от 20 години живее в Намибия, където е обявен за номер едно със своята „Бушменска прокоба“.

На 10 август, събота, от 19 часа Стела Даскалова ще представи „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ („Сиела“).

Вашият коментар