amerikanska shemaОm ТОНИ МИХАЙЛОВ

1. 24.ХІ.1965
Когато прекрачих прага на най-посещавания нощен клуб в Ню Йорк, чух позната песен. Дюк Елингтън? По дяволите, паметта ми изневеряваше! Озовах се пред бара. „Лилрой Джон, как я караш?”. Преструвах се, че ме интересува жалкия му живот. Можех да избия развалените му зъби един по един или да го прострелям, но избрах по-дългия и по-цивилизован път за достъп до важна информация. Опияняващият аромат на отлежало уиски, луксозни пури и евтин дамски парфюм ме влудяваше. Питах се как тази непривлекателна сервитьорка изкарва достатъчно пари, за да изхрани петте си деца. Отговорът не се забави. Всичко ми стана ясно когато, космат като вълк и едноок като пират, старец пъхна няколко стотачки в сутиена й и подсказа намерението си с неравномерни движения. „Още уиски, скъпи ми Лилрой!”. Провикнах се, въпреки че откаченият тип бе на сантиметри от мен. В този момент барът затихна. Обърнах се и го видях.
72 часа преди срещата – Качих се на колата си и потеглих. След броени минути щях да се превърна в богат неудачник. Долавяте ли тънката разлика? Не просто неудачник, а богат неудачник! Десет милиона долара копнееха за любовта ми. Малкият ми бизнес с амфетамини порасна. Знаете ли кое е добра новина? Сладките ми таблетки щяха да се разтварят в стомашната киселина на всеки тийнейджър в града. Изпитах неописуемо удоволствие. Ето и най-важното. American_Hustle_4Стигнах до мястото на срещата и угасих светлините. Погледнах часовника си. Анонимният купувач закъсняваше. Мисълта за десетте милиона ме караше да чакам. Пуснах радиото. Звучеше песен на Дюк Елингтън. Каква мелодия само… Забелязах фаровете на приближаваща се кола. Вълнувах се, признавам. Отворих багажника и грабнах куфарчетата, претъпкани с амфетамини. Към мен се затичаха двама и ме претърсиха щателно за оръжие. След като се увериха, че нямам, те дадоха сигнал на шефа си. Той се показа. Не вярвах на очите си. Кметът на Ню Йорк?
24 часа преди срещата – Спипаха ме! Негодникът от ФБР е дишал във врата ми през цялото време. Влезе в стаята за разпит и се разбесня. „Ще съдействаш О’Конъл! Как ти се струват 25 години зад решетките? Помогни на себе си. Даваш ми кмета и си свободен човек с неопетнено досие. Имаме ли сделка?”. Съгласих се, защото не знаех в какво се забърквам.
обратно към 24.ХІ.1965 – Кметът поръча уиски и даде знак да го последвам. Ченгето измисли следният план: „О’Конъл, отиваш при кметът Шърман и му казваш, че си сътворил ново чудо. Нещо, което ще накара градът да моли за още и още. Намаляш цената с думите, че е добър клиент и лесно се прави бизнес с него. Шърман ще поиска мостра, за да се увери в качеството. Ти, О’Конъл, ще му я предоставиш, но при едно условие – лично да определиш място за среща. Разбираш ли накъде бия? Барът!”. Да, барът, в който съм прекарал стотици самотни часове. Кой би предположил, че точно тук ще се боря за бъдещето си?! Шах и мат.
american-hustle2. ABSCAM
Някои от героите се борят за бъдеще, а други за известност в новия филм на режисьорът Дейвид О. Ръсел АМЕРИКАНСКА СХЕМА”. Историята ни въвежда в тъмните коридори на скандала „ABSCAM” и разказва за съдбата на участниците в този сложен механизъм. Ървинг Розенфелд (Крисчън Бейл) е измамник от класа и лесно ще спечели доверието ви. Той продава фалшиви картини, отпуска нереални заеми срещу скромна такса, притежава няколко обекта за химическо чистене, в които хората оставят дрехите си, но, често, забравят да ги вземат обратно. Ървинг се запознава със Сидни Просър (Ейми Адамс). Изкусителна жена, огнен темперамент, завидна воля за живот. Почакайте! Тя слуша Дюк Елингтън? Богиня! Любовта помежду им е истинска. Съвсем скоро, Сидни се превръща в незаменим партньор. Свикнала да се изправя след поредния жесток удар на съдбата, тя влиза в ролята на опитен боец, който има ясно формулирани цели. Бизнесът им процъфтява, но предстои неприятна изненада. Агентът от ФБР Ричи ДиМасо (Брадли Купър) слага край на незаконната търговия и многобройните им финансови измами. Години затвор, сбогуване с богатството и свободата, начало на борбата за оцеляване. Така ли ще завърши краткото им приключение? Агентът под прикритие предлага сделка, според чиито условия измамниците трябва да съдействат на ФБР. American_Hustle_3Наградата включва връщане към познатото им ежедневие. Ървинг? Сидни? Потвърдено е началото на секретна операция с наименование „ABSCAM”. Сътрудниците създават фалшива фирма, управлявана от несъществуващ арабски шейх. Мишените са длъжностни лица, приемащи подкуп в замяна на политически услуги. Разплитането на случая, свързан с корупционни схеми в Конгреса на САЩ, ще издигне Ричи ДиМасо в очите на висшите пазители на реда в обществото. И не само. Агентът ще се превърне в медийна звезда и ще спечели доверието на градските жители. Набелязана е първата жертва на операцията “ABSCAM” – кметът Кармайн Полито (Джеръми Ренър). Като човек, който обича родното си място, той е готов на всичко в името на прогреса, безопасността и високите заплати. Това е и причината уважаваната от народа личност да се заинтересува от предложението на несъществуващия шейх. Сидни, Ричи и Ървинг изобретяват следната схема. Организира се среща в луксозен хотел. Там трябва да присъстват кметът Кармайн Полито, арабският шейх и неговият съветник/преводач. Поради липсата на реален шейх, на срещата отиват участващите в секретната операция. Идва и най-трудната част от плана. Сидни и Ървинг са измамници и, заради тази малка подробност, задачата им е да убедят Полито в сериозността на намеренията на шейха за възраждане на града. Кметът ще склони глава и ще вземе куфарчето с пари в знак на уважение. Последната стъпка е достатъчна, за да унищожи дългогодишната му кариера. Перфектен план, способен да срине политическата система от дъното до недостижимия й връх. Но какво се случва, когато американската схема се усложнява и развива със скоростта на светлината? Шах и мат!American_Hustle_53. Резултатът
Продукцията на режисьорът Дейвид О. Ръсел АМЕРИКАНСКА СХЕМАможе да се похвали с десет номинации за „Оскар” и три престижни награди „Златен глобус”. Дни наред се коментира дали признанията са заслужени, срещат се мнения като „Филмът е прехвален!” и се оспорват възможностите на актьорският екип. Според мен, Дейвид О. Ръсел полага много усилия, за да пре-създаде горчивия вкус на грандиозния скандал “ABSCAM” до най-дребния детайл. Използвайки силата на истината и реално случилите се събития, режисьорът постига желания ефект. Резултатът е потресаващ. Тук не е от значение фактът, че зрителят е наясно с края на историята, а невероятният стил и финес, с помощта на които този край е възможен. Дейвид О. Ръсел е един от усърдно трудещите се и впечатляващи умове в света на седмото изкуство. Ето защо заслужава да победи конкурентите си Алфонсо Куарон, Стив Маккуин, Александър Пейн и Мартин Скорсезе в категория „Най-добър режисьор”. Продукцията АМЕРИКАНСКА СХЕМА грабва вниманието с вълнуващ сценарии, професионално ръководство и блестяща актьорска игра. Зашеметяващо изпълнение на Крисчън Бейл. Променен до неузнаваемост, той се слива безпроблемно с образа си на изкусен измамник. Смея да твърдя, най-добрата му изява до момента. Брадли Купър е втората звезда в лентата на О. Ръсел, която заслужава аплодисменти.

Не е тайна, че участието във филмите на талантливият режисьор му донесе не само опит и доверие, а също и лъскави статуетки, висока оценка на критиците, бленуван престиж. Забележимо развитие, което ще продължавам да следя с интерес. Не мога да пренебрегна присъствието и ролята на нежния пол за успеха на АМЕРИКАНСКА СХЕМА”. Впечатлен съм от способностите на Ейми Адамс, която бе удостоена със „Златен глобус”. Тя излъчва необходимата доза увереност, опит и сексапил, изключително нужни за образа й на Сидни Просър. Разочарован съм от Дженифър Лоурънс. По мое мнение, младата актриса не е най-добрият избор. Лоурънс не успя да ме убеди, а още по-малко да ме заинтригува.
Вина за положителния резултат имат също отлично подбраните музикални произведения и наелектризиращата атмосфера. Продукцията на Дейвид О. Ръсел получава оценка 9,5/10. Сблъсквайки две контрастни изображения на вътрешната вселена, АМЕРИКАНСКА СХЕМАразказва единствена по рода си история. История, която ще се опита само с няколко елементарни хода да прикове вниманието ви. Повярвайте, съпротивата е безсмислена, поне за мен. Шах и мат!

Предишна рецензия:

„КБР 2: ЯДРЕНА ЗАПЛАХА” – още една крачка напред за българското кино

Очаквайте:

Джак Райън: Теория на хаоса / Jack Ryan: Shadow Recruit

2 коментари

  1. Страхотна рецензия, както нямах намерение да го гледам този филм, сега нямам търпение да го гледам!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here