Ако сте пропуснали обзорът на събитията от първата седмица и първите два епизода, може да наваксате от тук!

Втора поредна седмица, втора поредна част от мини сериала на телевизия ABC- „When we rise“ бе прожектиран безплатно във Фабрика Автономия. Както и в телевизионното му излъчване, епизодите се прожектират по 2 бр. на веднъж. С обща продължителност от около част и двадесет минути, времето неусетно отлита и светлините те връщат към реалността.

Мястото е същото- Фабрика Автономия, недалеч от Лъвов Мост в гр. София. Поредната августовска сряда, 19:00 часа, приятелска и философски настроена обстановка. И една звезда. Този път в залата имаше една истинска звезда. Но за нея малко по-късно.

Епизод 3 и 4, които бяха излъчени снощи бяха далеч от класата и въздействието йна епизоди 1 и 2, които бяха излъчени миналата седмица в сряда. Многократно третирана тема- тази за избухването на СПИН епидемията в САЩ през 80-те и първите сблъсъци с новото и неясно заболяване. Далеч по-добре представена в „The Normal Heart“ друг телевизионен проект с Джулия Робъртс, Марк Ръфало, Тайлър Кич и Мат Бомер (справка тук). Сценографията е далеч по-свита и ограничена до … сцени на закрито. Костюмите и детайла на епохата са избледнели и виждаме грешки и пропуски дори при тях. Много от събитията, действията и диалозите са необосновани и неразяснени. Може би за ценители, за хора интересували се, чели, всичко би било нормално и ясно. Но ни има и другите, има и онези от нас, които просто сме отишли да гледаме филм и да го оценим. Точно за тези хора, това директно „пускане в дълбокото“ ни кара да се чувстваме, че потъваме и НЕ разбираме много от случващото се на екран. 

Централната история в тези два епизода се върти около убийството на Харви Милк. Който е превърнат в осморазряден герой тук. Почти не се запознаваме с героя. С актьора. Не проследяваме неговото „зараждане“ и изкачване, в йерархията. Не се запознаваме с неговата личност и човешко лице. И той бива убит. Една от най-зле представените сюжетни линии, може би заради наличието на игралния филм Милк с Шон Пен. И въпреки това, ако ще вкарваш този герой- дай му сърце, направи го плътен, направи го запомнящ се а не призрак, реещ се в пространството и за който на зрителя да НЕ МУ пука.

Последвалата дискусия на видяното и болезнените теми на ЛГБТИ общността в България наши дни отново се разпиля и мина през всички фази на самоцел, самоизтъкване, показване на АЗ-ът и мъдри мисли. Безспорно обаче ТОЗИ път имаше една звезда на вечерта. Една МАЙКА, дошла със своя гей син (27 годишен). Една майка, която събра очите на всички. Една горда жена, която разбира проблематиката и посещава подобни събития, не само за да изгледа безплатно един филм, но и за да поговори, с когото е нужно. На дискусията за пореден път изпъкна една жена (35 годишна) със своята силна и непоклатима позиция, готова да се бори и ЗНАЕЩА как да защитава това, в което вярва. Една жена толкова конкретизирана, целеустремена и силна, че за втора поредна седмица в съзнанието ми назря въпросът : „А бе това момиче, дали не е зодия лъв?“! Така и не го зададох. Дано да го направя следващата седмица, когато ще бъде излъчена поредната двойка епизоди.

На 23.08 от 19:00 часа е поредната БЕЗПЛАТНА прожекция на „When we rise“ във Фабрика Автономия. Гледаме епизоди 5 и 6. Не ги пропускайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here