putqt_na_tigura_coverАвстрийският лектор и автор Бернхард Мьощъл ни води по пътя на силата, решителността и вътрешната мощ в Пътят на тигъра (ИК „Изток-Запад“). Това е третата книга на Мьощъл, която излиза на български език, и е силно повлияна от източните философия и светоусещане.

Австриецът Бернхард Мьощъл, известен у нас и по света с книгите си Шаолин и Принципът на Шаолин, показва как можем да извървим пътя към утвърждаване на вътрешната сила и решителност в новата си книга Пътят на тигъра.

В древността в Далечния изток определяли дракона и тигъра като владетели на вселената –пъргавият дракон властвал във въздуха, а силният смел тигър управлявал земята. Легендарните монаси-бойци от Шаолин също почитали двете създания, като дамгосвали символите на манастира – дракон и тигър – върху подлакътниците на монасите, които полагали успешно изпита си в манастира. И днес знаем, че тигърът не е стадно животно и прекарва по-голямата част от своя живот, бродейки и ловувайки сам. Той е символ на будност, грация и целенасочена сила – характерни за тигъра са тихата му стъпка, светкавичната му бързина, невероятната сила и ловкост, които го правят непобедим. А подобно на всички котки, и той живее за мига и постоянно съзнава криещата се в него сила. „Ако наистина искате, и вие можете всичко това“, категоричен е Бернхард Мьощъл. В Пътят на тигъра австриецът разкрива как да развием качествата на тигъра в себе си чрез 10 прости правила. За да постигнем спокойствие и затвърдим своята решителност, трябва да освободим ума си от всякаква излишна информация, да приемем, че позитивното мислене по-скоро пречи на развитието ни, отколкото ни помага и да преодолем страха от загубата, допълва авторът. Освен че се позовава изцяло на принципите на Шаолин, Мьощъл цитира редица световноизвестни имена, сред които Хорхе Букай, Марсел Пруст, Буда, Миямото Мусаши, Шилер, Бертолд Брехт и др.

moestl_bernhardБернхард Мьощъл (1970) е родом от Виена, Австрия, но е живял дълги години в Азия. По време на гостуванията си в манастира Шаолин в китайската провинция Хънан Мьощъл натрупва ценен опит, тъй като живее заедно с монасите и изучава не само тяхното всекидневие, но и силата на мисълта им. Върху тези знания той изгражда книгите си Шаолин, Принципът на Шаолин и Пътят на тигъра, както и семинарите, които води под марката brainworx.cc.

*

Хората виждат само онова, което очакват да видят.“

Ралф Уолдо Емерсън

Откъс от „Пътят на тигъра“, Бернхард Мьощъл

 

Ако искате са използвате вътрешната си сила, тогава трябва да се научите да приемате като важни и себе си.

Но и това работи само тогава, когато го правите напълно съзнателно. На моите семинари непрекъснато наблюдавам следното поведение: като треньор моля някой участник да излезе отпред и да представи на групата резултата от своята работа. Изискване, което най-често се посреща с малко ентусиазъм, защото много хора се страхуват да говорят пред група. В повечето случаи въпросният човек започва да говори още преди да е излязъл отпред. Не зная коя е действителната причина за това, но все пак подозирам, че зад това поведение се крие страхът, че не си достатъчно важен, та да искаш пространство и време за своята тема. И така, всеки се опитва да не задържа дълго вниманието на слушателите.

Поставете се мислено в една такава ситуация. Как се държите? Започвате ли да говорите още вървешком или спокойно се изправяте пред групата, изчаквате, докато видите, че сте приковали вниманието на своите слушатели, и започвате да говорите едва тогава?

Моля, помислете за малко по тоя въпрос и после честно напишете резултата в бележника си. Готови ли сте?

След това се поставете в ролята на слушател и си представете двете ситуации от неговата гледна точка. Най-напред оратора, който започва да говори още докато върви. След това колегата, който, самоуверен, си дава нужното пространство и време, които му се полагат.

Кой от двамата ви се струва по-силен? Кой оратор ви вдъхва по-голяма увереност? И кого бихте последвали в случай на нужда? Запишете и тези отговори.

Да изисквате пространство за себе си обаче означава нещо повече. Означава да си признаете, че ви е позволено да сте човекът, който всъщност сте.

Дори когато вашите мечти и желания не отговарят на идеалите и очакванията на хората от вашето обкръжение.

Може би тогава най-сетне ще дойде краят на широко разпространената практика на самоизмамата, известна с името „позитивно мислене“? Като оставим настрана факта, че думата „позитивен“ няма нищо общо с „хубав“, а със „постигащ“, може би няма по-голям убиец на промяната от техниката да ласкаем себе си с активно освобождаване от нехубавите неща. Защото където няма недостатък, там няма и потребност нещо да се коригира и всичко може да си остане така, както е.

Това би било наполовина толкова лошо, ако разкрасяването на нехубавите неща не изискваше поне същата сила, както действителната промяна към по-добро.

Ето защо е по-добре силата ви да е насочена към подобрението, отколкото към разкрасяването.

В разговори непрекъснато чувам да ми казват следното: всъщност аз от детството си съм мечтал да пътувам по света, да преживявам приключения и да се препитавам с писане за тях. Но това, разбира се, беше нереалистична мечта. Сега продължавам да живея при мама и отивам най-многото до супермаркета или на работа. И аз все още бих искал да пътувам, но всъщност ми е добре и така, както съм.

Естествено, че не е. Защото ако поначало всичко е толкова супер, защо тогава толкова много хора тайно желаят животът им да бъде различен?

Сега напишете в бележника си трите най-важни обстоятелства във вашия живот, при които предпочетохте разкрасяването пред промяната. Моля, отбележете защо стана така.

Във всеки случай тигърът винаги се грижи първо за себе си и гледа случващото се да му действа добре.

Ако в случай на беда се погрижим за себе си, това се приема от всички. Но да се грижим за себе си означава също така и да сме готови да отстояваме себе си дори когато сме направили нещо наистина добре.

Грижа означава да приемаме безусловно и с радост себе си заедно със своите способности, силни страни и възможно­сти.

Щом намерите куража да се отнесете към себе си с искреност, ще разберете колко много неща са налични и във вас.

Вашият коментар