Библиотеките днес и цифровата трансформация 

Национален форум с международно участие

8 – 9 ноември 2018 г., хотел „Рамада“, гр. София 

Откриване на 8 ноември 2018 г., 9.00 ч., зала „Рубин“ на хотел „Рамада“

Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация ще бъдат във фокуса на третото издание на Националния форум „Библиотеките днес“ 2018, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.

            Тазгодишният форум ще се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, Европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, и с участието на лектори от България, Европа и САЩ.

            В рамките на форума ще бъдат представени състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина, въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделената дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

            Участие във форума ще вземат над 500 представители на обществените библиотеки от цялата страна, на бизнеса и академичните среди, на изпълнителната, законодателната и местната власт, както и на неправителствения сектор, професионални и браншови организации.

В двата дни на форума ще има тематични сесии, посветени на цифровия дневен ред и предизвикателствата пред библиотеките, опазването и достъпа до културното наследство в XXI в., новите технологии и програми в библиотеките, медийната и детската грамотност и др.

Своя опит ще споделят представители на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA), Американската библиотечна асоциация (ALA), Щатския университет – Орегон, Градската библиотека на гр. Щутгарт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Фондация „Глобални библиотеки – България“, представители на българските регионални библиотеки и бизнеса.

На 8 ноември ще станат ясни и носителите на вторите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“ за подкрепа на работата на библиотеките в страната.

Форумът „Библиотеките днес“ през 2018 г. се реализира със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Гьоте-институт България и с подкрепата на Уча.се, Райс ЕООД и Qulto. Медийни партньори са Българската национална телевизия, Българското национално радио и онлайн изданията „Аз чета“, „Детски книги“ и Kafene.bg.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество.

Вашият коментар