enthusiast_bibliyata-na-dyavola_cover-firstВ първите дни на декември издателство „Ентусиаст“ публикува забележителния роман „Библията на дявола“ от Рихард Дюбел. Немският автор от малък е пристрастен към научната фантастика и любовта му към жанра го подтиква по-късно да започне да пише свои истории. Така през 2003 г. авторът получава Насърчителната награда за култура, а три години по-късно Немските литературни дни му оказват честта да посветят празника на неговите произведения. През настоящата 2016 г. Рихард Дюбел  е номиниран за наградата на читателите на lovelybooks в две категории: исторически роман и детски книги.

richard-dubell_pic„Библията на дявола“ е интересна симбиоза между криминален роман, средновековен трилър, теория на конспирацията и приключенски сатиричен роман от ХVІ-ХVІІ в., в който намира място и колоритната личност на лудия император Рудолф ІІ Хабсбургски, известен с болезнената си любов към алхимията. Романът разказва легендата за времената малко след Вартоломеевата нощ във Франция, когато всички папи, кардинали, алхимици издирват Библията на дявола. Тайнствената книга е писана 400 години по-рано и е скрита в един бенедиктински манастир в Южна Бохемия, където я пазят седмина монаси. Всеки се надява, че ако се сдобие с нея, ще може да владее света.

Според легендата преди стотици години един монах, в изкупление на чудовищен грях, бил зазидан в килия, в която за една нощ трябвало да напише книга, събрала цялата мъдрост на света. Той работел усърдно, но в един момент силите на тялото отказали да следват поривите на духа и монахът с ужас разбрал, че няма да може да довърши творбата си. Затова повикал на помощ дявола и князът на мрака без колебание се отзовал. На сутринта книгата била написана, а монахът – мъртъв. Така по света се ширнал заветът на лукавия и всеки искал да се домогне до него, за да придобие могъщество, с което би могъл да унищожи света – с лоши или… с най-добри намерения.

„Библията на дявола“ преплита няколко сюжетни линии и разкрива съдбата на един виенски търговец и семейството му, както и на един епископ, всички свързани по някакъв начин с могъщата книга. Романът описва и избора на няколко папи, които след напразен опит да открият загадъчния манускрипт все попадат на копието му и след това мистериозно умират. Разказва се и за самия император Рудолф, който покровителства всички алхимици и шарлатани в империята и когото съдбата среща с Андрей.

Кодекс Гигас е написана в началото на ХІІІ в. и е най-голямата книга в целия свят. Наречена е така заради една илюстрация на сатаната на една от нейните страници, заради която се раждат и много легенди. Изданието е изящно, написано е на латински в един беден бенедиктински манастир в днешна Чехия. Липсват обаче осем страници, мистериозно изчезнали, което също става причина за възникването на много теории. Липсващите страници са ключът към загадката в романа, защото те крият цялото знание на земята. А който се добере до това знание, той ще владее света. И така книгата поема своя път от манастир на манастир, от град на град, от ръцете на един притежател в ръцете на друг.

 

Вашият коментар