Beatles-ReklЕРА представя „Бийтълс или Ролинг Стоунс“ от Джон Макмилиан 

Открийте истината за епичната вражда между двете най-велики банди на всички времена! 

През 60-те години на миналия век двете най-популярни групи в света – симпатичните Бийтълс и лошите момчета Ролинг Стоунс повеждат епична битка. „Бийтълс искат да ви държат ръката“ – пише Том Уолф, „но Ролинг Стоунс искат да изгорят града ви до основи.“

Двете групи упорито твърдят, че не са наистина „конкуренти“ – че всичко е само медийна измама, казват те любезно – но от двете страни на Атлантическия океан открито се състезават за слава и признание. Бийтълс винаги са продавали повече албуми. Но пък Ролинг Стоунс печелят по-голяма популярност сред „правилния“ тип фенове: изискани бохеми, за разлика от истеричните фенки на Бийтълс.Джон Макмилиан разкрива истината за най-лютата вражда в историята на рок музиката.

Той ни показва как музикалните мениджъри се възползват от феноменалния успех на двете групи, създавайки мита за войната между тях. Бийтълс са определяни като симпатични и благовъзпитани, макар и произхождащи от работническите квартали на Ливърпул. За разлика от тях, Ролинг Стоунс са квалифицирани като неприлични и опасни, въпреки че идват от предградията на Лондон. Според писатели и историци Бийтълс превръщат 60-те години на миналия век в „добри“, а Стоунс в нихилистични и „лоши“.

Макмилиан ни показва зад кадър и сложните лични отношения между двете групи. Ставаме свидетели как Ленън и Маккартни учат Стоунс да си пишат песните, а пък Джагър и Ричардс слушат Бийтълс на първите редове на стадион Шей.

С прецизността на историк, сладкодумието на журналист и страстта на фен, Джон Макмилиан изследва протироречивата връзка между двете най-велики банди на всички времена.

Книгата на харвардския възпитаник Джон Макмилиан несъмнено е на нивото на титаните на рока Бийтълс и Ролинг Стоунс. Да я четеш е равносилно да си на сцената и в живота на Ленън и Джагър.

За автора:

Джон Макмилиан е роден и отраснал в Мичиган, където е завършил Държавния университет. По-късно е получил докторантура в Колумбийския университет, а от 2001 до 2009 е преподавал в Комисията, занимаваща се с научните степени по литература и история в Харвард.

 „В „Бийтълс или Ролинг Стоунс“ изследвам приятелството и „съперничеството“ между двете групи и изследвам как е било създадено – от фенове, медии, от самите групи. Книгата е кратка, но работих много по нея и беше много забавно да я пиша. В момента съм асистент преподавател по история в Държавния университет в Джорджия, Атланта.“ – пише Макмилиан.

Вашият коментар