След големия успех на „Поток“ от Михай Чиксентмихай Издателска къща „Хермес“ пуска втора книга от серия „Велики съвременни мислители“. На 18 май излиза „Благоденствие“ от Мартин Селигман – емблематично заглавие в областта на позитивната психология.

За „Благоденствие“

Тази книга показва нов път към истинското щастие. В нея Селигман синтезира своя двайсетгодишен професионален опит. Книгата е изключително просветляваща относно личностното израстване и вдъхновяваща с представените последни научни открития. С помощта на интерактивни упражнения, случаи от терапевтичната практика и примери от ежедневния живот авторът дава конкретни и ефективни наставления на всички, чиято цел е самоусъвършенстването и личностното израстване. Графиките, таблиците и статистическите данни представят доказателства за успеха на модела на Селигман.

Мартин Селигман

Участник съм в движение, наречено позитивна психология, осъществяващо важен прелом в психологията. Съпричастни към него са много учени и терапевти. През 1998 г., като председател на Американската психологична асоциация, аз призовах към благородната цел на психологията да бъде добавена една нова задача: изследването на онова, което придава стойност на живота, и създаването на условия за такъв живот. Разбирането на благополучието и създаването на благоприятстващи го условия е цел, коренно различна от разбирането на нещастието и премахването на препятстващите щастието условия. Понастоящем няколко хиляди души в различни краища на света работят за постигането на тези цели. В настоящата книга е представена тяхната история или поне нейната публична страна.

Трябва обаче да бъде показана и нейната лична страна. Позитивната психология прави хората по-щастливи. Преподаването и изследванията в сферата на позитивната психология, прилагането й в коучинга или психотерапията, обучението и възпитанието на деца според нейните принципи, обучаването на сержанти, които да помагат на войниците в посттравматичното израстване, срещите със специалисти в тази област и дори само четенето за позитивна психология правят хората по-щастливи. Не познавам хора, които да се радват на по-високо ниво на благополучие от занимаващите се с позитивна психология.

Самото й съдържание – щастие, поток, смисъл, любов, благодарност, постижения, израстване, добри междуличностни взаимоотношения – съставлява човешкото благоденствие. Разберете ли, че можете да имате повече от всичко това, животът ви ще се промени. Представата за благоденстващо в бъдещето човечество ще промени живота ви.

И така, тази книга ще повиши благополучието ви, ще ви помогне да благоденствате. 

Отзиви

Нито един психолог в историята няма по-голям принос от Мартин Селигман в разкриването на ключовете към благоденствието. Нещо повече, той ги разкрива безкористно пред света, учи ни как да виждаме възможностите, а не ограниченията в живота. Всеки трябва да прочете тази книга.

Джонатан Хайд, автор на книгата „Хипотеза за щастието“

Брилянтна, полезна и истинна. Написана от майстор изследовател и жизнерадостен човек, „Благоденствие“ ще ви помогне да благоденствате. Просто прочетете книгата и последвайте нейните разумни, мъдри и революционни съвети. Истината е, че можете да планирате пътя към своя радостен и удовлетворяващ живот.

Едуард Халоуел, автор на Shine

Книгата е особено полезна за хора, които желаят да опознаят механизмите, посредством които придобитият оптимизъм оказва своето благотворно въздействие.

Лайбръри Джърнъл

Тази книга е ръководство, което ни учи как да постигнем истинско благоденствие, да реализираме потенциала си, да се наслаждаваме на живота, да подобрим междуличностните си взаимоотношения и нагласата спрямо самите себе си. „Благоденствие“ ще ви помогне да направите живота си по-пълноценен. Без съмнение значима книга, която трябва да присъства в библиотеката на всеки.

Джон Рейти, автор на Spark

Може да смятате, че сте наясно с благополучието и позитивната психология, но от „Благоденствие“ със сигурност ще научите още много. Проникновена, основана на научни изследвания и изпълнена със завладяващи истории, новата книга на Мартин Селигман съдържа мъдрост, трупана в продължение на една дълга и възходяща кариера. Ако сте харесали „Как да бъдем оптимисти“, ще харесате „Благоденствие“ десет пъти повече. Тази книга е не просто източник на знания, а извор на вдъхновение.

Соня Любомирски, професор по психология в Калифорнийския университет, Ривърсайд, автор на „Пътят към щастието“ и „Митовете за щастието“

Един от водещите световни психолози впряга своята мъдрост и професионален опит, за да повиши благоденствието, устойчивостта и щастието на всички. В книгата си той предлага насоки за създаването на обществени политики, които биха довели до подобряване на образованието и здравеопазването, до повишаване на психичната устойчивост на военнослужещите и облагородяване на армията. Този том е написан с кристално ясния стил, характерен за Селигман, и e от епохално значение за позитивната психология.

Арън Бек, основател на когнитивната психотерапия

Разпространението на позитивната психология е ключово събитие в световната култура. Тази книга разказва забележителната история на нейното развитие и утвърждаване.

Ричард Лейърд, автор на Happiness: Lessons from a New Science

Селигман е рационален оптимист… неговите съвети за повишаване на благополучието са основани на емпирични изследвания.

Ню Сайънтист

Тази книга ми достави огромна наслада! Още една класика в позитивната психология!

Яков Смирнов

 

Вашият коментар