GOE_ImaxРядко се появява заглавие, което да овършее негативната критика на зрители, журналисти… „Боговете на Египет“ съумя да го постигне далеч преди премиерата си и да натрупа тонове негативизъм и недоверие към себе си. Но въпреки това, ако сте сред онези, които са решили, че ще похарчат трудно изкараните си пари за билет за кино- дали да хвърлите допълнително средства за триизмерна прожекция или да отидете да го гледате на 2D? Това разбира се в случай, че можете да избирате. Напомняме, че тази колонка не взема под внимание кинематографичните качества на филма, а се фокусира само върху силата на неговото 3D и ефекта, който то може да има върху зрителя.

„Боговете на Египет“ е ситуиран във фантастичен свят, където огромни богове, живеят редом до обикновени хора. Добавете към това факта, че те могат да се трансформират в супергерои, да летят във въздуха и имате идеалната рецепта за истински 3D спектакъл. Това направено правилно е причината, поради която 3D филмите съществуват.

gods-of-egypt_4

Почти целия филм е създаден на компютър. Знаейки, че ТОВА ще бъде случая, плановете за работа по 3D-то в пост продукцията са били заложени в бюджета. Целия филм е конструиран така, че да бъде визуален спектакъл и 3D-то  само допринася към тези усилия.

Повечето 3D филми странят от стария трик, да карат неща да напускат очертанията на екрана и да „нахлуват“ в залата. „Боговете на Египет“ е филм, който можеше да измъкне много положителни моменти от това. Какво би била една гигантска, чудовищна змия, ако не се опита да изяде зрителите? Това което излиза на преден план на екрана не е лошо, но е пропусната възможност, за НАПУСКАНЕ на неговите очертания…

Бекграунда и дълбочината на полетата е мястото, където „Боговете на Египет“ показва много повече качества. Пустинята се простира надалеч и на широко, благодарение на 3D технологията. Други сцени, като масивните кадри на коронацията, изглеждат така, сякаш целия град е излязал, за да гледа със собствените си очи спектакъла.

Gods-of-Egypt-111715

Каквито и проблеми да има филма, яркостта не е един от тях. В цялата си продължителност, той сияе и искри. Всички брони блестят на слънцето. Това е една от добрите страни на това, да създадеш своя свят на компютър. Ако не нищо друго, то 3D очилата смекчават усещането за прекалено дигиталния свят 🙂

Някои хора имат сериозни проблеми с гледането на 3D филми. Технологията може да доведе до мигрена, главоболие и др. при хора, които имат проблеми с проследяването на кадрите. Въпреки, че едва ли ще се стигне до по-сериозни проблеми при триизмерна прожекция, имайте предвид, че част от движението на камерата в тежките екшън епизоди е болезнено, бързо, нефокусирано и може да доведе до неспособност да запечатате кадъра в съзнанието си или да не знаете какво да следите от случващото се на екрана.

maxresdefault

Точки: 

Вписва ли се?- 5/5

Плануване и усилия- 5/5

Ефект „Отвъд екрана“- 2/5

Дълбочина на образите: 4/5

Яркост- 5/5

Здраве- 4/5

Общо: 25 от 30 възможни точки

gods-of-egypt-16dec15-03

Вашият коментар