Enthusiast_Bretonski-aferi_cover-firstВ средата на месец юли издателство „Ентусиаст“ публикува криминалния роман „Бретонски афери“ от Жан-Люк Баналек. Често стилът на Баналек е сравняван с този на Агата Кристи, Дона Леон и Жорж Сименон, а главният му герой комисар Дюпен единодушно е определен за наследник на Мегре, Брунети и Поаро. Още с появата си през 2012 г. романът заема престижното второто място сред бестселърите на сп. „Шпигел“. Правата му са продадени в Италия, Чехия, Франция, Великобритания, Латвия, Холандия, Полша, Русия и Испания. Книгата е първа от трилогия, последвана от книгите „Бретонски прибой“ и  „Бретонско злато“,  от която са продадени над 1 милион екземпляра.  Успехът на поредицата е толкова голям, че бързо я отвеждат към киноиндустията в Германия, където в момента се снима филм по историята.

Романът съвсем не се причислява към традиционните екшън четива, в които преобладават насилието и къравите сцени. Освен че притежава всичко, от което се нуждае криминалният жанр, той е изпълнен и с гояма доза хумор и настроение. Авторът така живописно пресъздава автентичната атмосфера на Бретан, че читателите могат да добият реална представа за културата и традициите на месността. Заплетени случаи, неочаквани обрати, напрегнати развръзки, скъперничество и алчност, любов и неприязън, интриги, тайни – в този роман има от всичко.

В една гореща юлска утрин в живописния Понт-Авен, вековно средище на големи художници като Гоген и Бернар, лятната бретонска идилия е прекъсната от брутално убийство. Собственикът на най-известния местен хотел „Централ“ Пиер-Луи Пенек е убит по особено жесток начин. Кой иска да убие 91-годишен старец, уважаван местен меценат, и защо? Какво се е случило през последните дни от живота му?

Enthusiast_Jean-Luc-Bannalec_picСлучаят поема комисар Дюпен, преместен от Париж в бретонската провинция, в туристическия град Конкарно, наричан от местните „синият град“. Комисарят е особняк – не може да живее без кофеин, затова изпива големи количества кафе всекидневно; обича пингвините, своенравен е и има своите методи за разследване; той не се нуждае от компютри и съвременна техника, стигат му само разходката край брега и чистият океански въздух, за да размишлява пълноценно. Но въпреки това,  притежава всичко необходимо, за да разреши и този заплетен случай.

Следите на престъплението го отвеждат до изключително ценна картина на Гоген и до разобличаване на една голяма семейна трагедия. Едва навлязал в дълбините на разследването, комисарят се натъква на нов труп, открит на брега. Жорж Дюпен осъзнава, че случаят му е добил неподозирани размери. И докато общественият натиск се засилва, а капризните жители на Понт-Авен продължават да мълчат, Дюпен затъва в бретонските афери и се натъква на следите на грандиозна тайна.

Вашият коментар