ami ako balgaria na tri moretaИздателство „Софтпрес“ представя „България на три морета“ – четенето!

4 юли 2016 | понеделник | 19:30
Литературен клуб „Перото“, НДК

След като обиколиха столиците на Северна и Южна България (Русе и Пловдив), истините за българската народопсихопатия ще бъдат чути и в София – в клуб „Перото“!

За щастие на целокупния български народ, авторът Христо Раянов няма сам да чете своите есета. За още по-голямо щастие – някои от тях ще бъдат четени от най-добрите български комедийни актьори – Любо Нейков, Руслан Мъйнов, Христо Гърбов и Кръстьо Лафазанов.avtorite

„Ами ако?“ е въпросът, който поне веднъж всички българи си задаваме. История, култура, велики личности – всички попадат в плен на въображението ни, щом се размечтаем на тема „Какво щеше да стане, ако…“. В тази книга авторът Христо Раянов насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти: Ами ако Аспарух не се беше заселил в Онгъла, ако нямаше комунизъм и ако Меси и Роналдо бяха българи?

Ami_Ako_Page_023_Image_0001Въпросите нямат край. Истината и мечтите обаче често изпадат в тежки несъгласия помежду си, а българинът е пословичен със своята особена гледна точка, що се отнася до историята, политиката и спорта.

Ще направим една хубава вечер, в прекрасната атмосфера на „Перото“, ще слушаме текстовете, избрани от актьорите, ще се насладим на карикатурите на Христо Комарницки, и ще си говорим за неограничените възможности на българското въображение!

Ami ako niamashe chalgaХристо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за Откраднат живот, Сървайвър България, Столичани в повече, Най-хубавите години от нашия живот, Комиците, Нека говорят, Българските следи и е автор на публикации в списанията Гранта България и Страница. Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на фонд „13 века България“. Негови разкази са преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

Христо Комарницки е многократно награждаван  карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век публикува своите карикатури във вестниците Стършел, Демокрация, Век 21, Свободен народ, СЕГА и др. Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др. През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.

Ami_Ako_predi 100 godini imashe jalta presa„Tази игра на въображението е по-поучителна от самата история, тя ще ни научи да гледаме с ирония на миналото и на настоящето, би ни научила и да предвиждаме бъдещето.“

Стефан Цанев

„Закачлив поглед към историята и дремещия в нея българин, хумор, в който няма злоба и злободневие, а  уважение към търсенето на истината, независимо от положителните или отрицателните емоции, които тя буди в нас.“

Боян Биолчев

„ШОК! УЖАС!! Гаврят се с българската история! Карат ни да се смеем! Това кощунство трябва да бъде прочетено!”

Христо Блажев, Книголандия

„Христо Раянов поднася с изключителен хумор и една забавна версия на историята, в която социалните мрежи съществуват от 680 г., жълтата преса – от 100 години, а Чарли Чаплин, Хитлер и други известни личности са българи.”

Преслава Колева, Аз чета

„Смях, смях през сълзи – това е книгата на Христо Раянов.“

Деница Райкова в Goodreads

 

 

Вашият коментар