Как да продаваме успешно в България, като привличаме успешно клиенти и създаваме дългосрочни отношения с тях, научаваме от известния бизнес консултант и търговец Хари Аничкин, в книгата му Вземете парите! Българската книга за продажби (ИК „Сиела”).  Изданието предлага 30 начина да подобрите продажбите си и да станете професионален търговец веднага, след като прочетете тази  книга.

Авторът на програмата за обучение на мениджъри и търговци „Лемън мениджмънт” – популярният търговец и бизнес консултант Хари Аничкин, разкрива методите за успешни продажби и дава полезни съвети как да овладеем изкуството на търговията и продажбите в книгата си Вземете парите! Българската книга за продажби.

Благодарение на дългогодишния си опит като търговец и консултант по продажби Аничкин описва подробно различните етапи от процеса на продажбата и дава съвети от личния си опит и от опита на успешни търговци и фирми за това как да се привлече вниманието на клиентите, как да се общува с тях, какви типове клиенти има и какви стратегии е най-добре да бъдат приложени при всеки различен тип, както и каква е тайната на дългосрочните отношения с клиентите. Авторът  предлага своя собствена типология на клиентите и тяхното потребителско поведение.

Книгата е своеобразен наръчник за всеки, който се интересува и(ли) занимава с търговия. Благодарение на 30-те начина за подобряване на продажбите, които Аничкин предлага, всеки може да стане професионален търговец за максимално кратко време.

Ето какво казва в книгата си Вземете парите. Българската книга за успешни продажби самият Хари Аничкин:

Един от най-големите проблеми на търговските фирми, чиито резултати не са задоволителни, е, че не разполагат с подготвени търговци, които да познават процеса на продажбата. Във фирмената им политика не съществува план за комуникация и няма описани точните стъпки, по които да вървят търговците, за да превърнат интереса на потенциалните си клиенти в покупка. Накратко, всички си седят по бюрата и чакат някой да се обади и да дойде да купи нещо, но това не се случва. Ето защо тази книга е необходима. Тя предлага точен, ясен, последователен и напълно работещ модел на продажбения процес.

Снимката на корицата е дело на Николай Иванов, а оформлението – на Фиделия Косева.

               Ето какво казва за книгата популярният журналист и водещ на „Стани богат“ и „Биг Брадър“, Ники Кънчев:

Уникално четиво, което не само дава успешни рецепти за бизнес, но и превръща стерилния корпоративен свят на продажбите в едно лично пътешествие през хора, характери и самоизграждане. До и след „Взимането на парите“ Аничкин вещо чертае вълнуващи, душевни приключения, от които си струва да опитате!

Цитати от изданието „Вземете парите! Българската книга за продажби”, Хари Аничкин

Когато сте пред клиента с продукта в ръце и той го харесва, вземете парите и му го дайте, пък пос ле ще обсъждаме какви стратегии са можели да бъдат приложени!

Хари Аничкин (бизнес консултант и търговец)

*

Ако си в бизнеса и не правиш пари, то какъв бизнес е това? Защото, ако не правиш пари, ти фалираш.

Шефкет Чападжиев (предприемач)

*

Може би най-важно от всичко е да имаш визия, защото с нея даваш перспектива на хората!

Саша Безуханова (икономист)

*

„Когато крайната цел е ясна, както и публиката, на която изпращате посланието – стъпките и инструментите са просто скелето на добре свършената работа!”

Ива Екимова (пиар)

Откъс от „Вземете парите! Българската книга за продажби”, Хари Аничкин

БЪДЕТЕ УВЕРЕНИ!

Човек, който вярва в себе си и свои те възможности, може да бъде, да има и да направи всичко, което пожелае! Вярата е най-силното оръжие по пътя към нашите мечти!

– Анета Йовева (треньор по увереност)

Ако сте разбрали, че вашите резултати зависят само от вас самите, и сте поели своята отговорност, ако търсите необходимите знания, за да увеличите контрола върху продажбите си, ако си създадете истинските образи и следвате стъпките на продажбата, то вие ще се чувствате уверени в това, което правите. И все пак какво още е необходимо? Как да създадем увереност в себе си?

Няма нищо по-отблъскващо за един клиент от неуверен търговец. Клиентите бягат от неуверените търговци като студент, който се опитва да хване препълнения автобус за Студентски град.

Важно е да знаем, че когато клиентите не харесват един търговец, те не харесват определена черта в неговото поведение, а не самия него.

Това е добра новина за всеки, който иска да подобри своите резултати, защото това, което може да направи, е да промени поведението, което отблъсква потенциалните клиенти, и да го замени с професионализъм.

Ето кои са чертите, които отблъскват клиентите:

Несигурност, празни приказки, прекалено използване на специализирани термини, преувеличаване, големи обещания, страх от конкуренцията, чувството на обреченост, подмазване и хитруване.

  1. Несигурност

Когато не е важно какво казваш, а как го казваш

Ако вие постоянно се извинявате, че сте нов в тази фирма, че сега започвате работа, че колегите ви знаят по-добре от вас и използвате всеки повод, за да се допитате до тях, вие демонстрирате страх. Ако вашият страх е постоянно на показ, забравете за големите продажби!

Ще продавате на клиентите страха си, а не продукта!

Щом вие не сте компетентен да продавате, защо изпращат вас, би се запитал клиентът. Той ще поиска да говори с професионалист и ако вашата фирма не му го предостави, ще го потърси на друго място.

Бъдете уверени и спокойни. Ако не знаете нещо, запишете си го и уверете клиента, че при първа възможност ще го проверите и ще го информирате. Не се притеснявайте, че не можете да отговорите веднага. Потърсете информацията в материалите, с които разполагате, или във фирмения ви сайт.

Попитайте клиента колко важна за неговото решение е тази информация. Възможно е просто да иска да покаже знания, да ви затрудни, да ви демонстрира, че разбира повече от вас и че е по-умен. Това е чудесно! Отнесете се със спокойствие към факта, че има с какво да допълните своите знания, възхитете се от неговата находчивост и му благодарете за чудесния въпрос или информация!

Когато не сте готови с проекта за договор, а клиентът ви притиска, кажете му, че работите по неговото предложение. Кажете му, че не бързате, защото искате внимателно да изпипате детайлите, така че договорът да е в интерес и на двете страни. Поемете отговорността за реален срок, който наистина ще спазите, и кажете на клиента, че ще го информирате лично, щом сте готов. Няма място за паника.

Винаги вдигайте телефона си и отговаряйте на клиентите дори когато знаете, че ще се опитат да ви поставят в неудобно положение. Вдигайте им и говорете с тях дори когато знаете, че ще се карат или заяждат. Кажете им, че сте разбрали въпроса, оплакването или новите им претенции и ще се свържете с тях в най-кратък възможен срок с решение.

Бъдете сигурни в себе си и клиентите ще бъдат сигурни във вас!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here