По-рано днес (11.04.2017г.) се проведе прожекцията за журналисти на едно от най-очакваните заглавия за сезона на блокбастърите. Бързи и яростни 8 удря родните екрани премиерно от този петък- 14.04.2017г. По-рано тази сутрин шепа журналисти имахме възможност да сме сред „богопомазаните“, които ще изгледаме „първи“ дългоочаквания касоразбивач!

Доста тривиално ще прозвучи ако започна с „Това е най-добрия филм от поредицата“. Не това НЕ Е най-добрия филм от поредицата. Но това е толкова добър филм, колкото е всеки от предходните. Постоянно се изумявам, как успяват да надскочат себе си с всяка следваща част. Е- вече СПИРАМ да се изненадвам. Явно е възможно. Явно, докато зад екипа стоят мислещи хора, спиращи се на най-логичните и най-правилните решения, той ще продължава да изумява и да разчеква ченетата ни. И все пак, историята:

Доминик и Лети са по-щастливи от когато и да било, Браян и Миа са се оттеглили от този начин на живот, а останалата част от екипа е била оправдана и всички водят нормален живот. Тогава се появява мистериозна жена (носителката на Оскар Чарлийз Терон), която примамва Дом обратно в престъпния свят, от който той сякаш не може да избяга. А предателството към тези, които са най-близо до него, ще ги подложи на изпитания, както никога досега. От слънчевите брегове на Куба през улиците на Ню Йорк до заледените полета около арктическото Баренцово море, елитният екип ще прекоси половината земно кълбо, за да попречи на краен анархист да разруши света… и да доведе обратно вкъщи човека, който ги направи семейство.

Със сигурност сте впечатлени от трейлърите. Със сигурност сте видели много снимки. Филмът започва точно така, точно в Куба. След дълга интродукция и запознаване с нови герои зрелищна гонка и … сме вече в екшъна. Във филма има няколко ключови елемента- героите, екшън епизодите, причината и една дума на финала, която преобръща всичко.

Тук са всички. ВСИЧКИ от героите. Всички от миналите части. Завръщащи се герои от по-стари части, от по-нови части, обичайните заподозрени с осезаемото отсъствие на Мия и Брайън (Джордана Брустър и покойния Пол Уокър) или ДАЛИ?!?!?!? Тук ще оставя загадката, която може би ще разкрия в края на текста. Наблюдавайте героите внимателно, дори най-дребните НОВОВЪВЕДЕНИЯ, всеки от тях, по един или друг начин ще се окаже ВАЖЕН за историята с напредването на филма. Но категорично най-големия удар, са двете женски попълнения.

Носителката на Оскар за главна женска роля в „Кралицата“ Хелън Мирън, за която се носи слух, че сама се е обадила на Вин Дизел и е помолила за роля във филма, е тук. Тя е изключително деликатно вплетена в историята и във финалната третина на филма, когато разбирате КОЯ е всъщност нейната героиня, ченето ви ЩЕ ПАДНЕ от изумление. Истински триумф.

Чарлийз Терон е фурия. Тази дама, не случайно е носителка на Оскар за главна женска роля с изпълнението си в „Чудовище“. Чарлийз е превъплащение на злото. С ролята си на злата кралица в „Снежанка и ловецът“ и „Ловецът“ тя закова уменията си да бъде съблазнителна, прекрасна и фундаментално ЗЛА. Тук тя е кибер- хакерка, хладнокръвна, безкомпромисна, уверена и имаща ПЪЛЕН контрол върху всеки и всичко. Включително върху Доминик Торето. И ТОВА е голямата загадка на филма. Нищо от трейлърите НЕ показва причината. Нищо от рекламната кампния дори не ни загатва защо. Докато не се появи едно видео, в което във спор между двамата, тя не е му казва „Искаш ли да ти припомня защо избра да си тук?“, а той и отговаря „Аз нямах избор!“. И стана ясно ТЯ го държи. С нещо. Но с какво? Това бе голямата загадка, която на около 10-тата минута от филма ни се показва…. и ние не я виждаме. Защото камерата снима в гръб. Причината КАК и ЗАЩО Чарлийз е оставила Доминик без избор и той се е наложило да се обърне срещу семейството му ни се разкрива чак към средата на филма. И както предполагам всички вие, както и аз се съмнявате, че НЯМА друга причина освен Мия и Брайън и най-вероятно е нещо, свързано с тях. А дали е така. Ето отговора!

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР!!!

Чарлийз Терон принуждава Доминик Торето да работи за нея, залавяйки човек от неговото минало. Но не случаен човек. Може би помните Елена от „Бързи и яростни 5: Удар в Рио“. Полицайката, която работеше с Хобс и имаше кратка авантьора с Доминик? А може би помните, че това се случи в момента, в който Дом мислеше Лети за мъртва? По време на тази авантюра нещо се е случило. Резултатът е оръжието, което Чарлийз Терон използва, за да го шантажира. За повече- след като изгледате филма!

КРАЙ НА СПОЙЛЕРА!!!

Успешно или не „Бързи и яростни 8“ успява да ни даде едни от най-зашеметяващите екшън епизоди, които съзнанието ни може да сътвори. Титаничните сцени в Ню Йюрк с масовките от коли по улиците, които са толкова много, ама ТОЛКОВА много, ще ви накарат да треперите. Дъждът от автомобила изливащ се от един надземен паркинг върху улицата, ще разчекне челюстите ви. Сцената в която екипа на Доминик улавя колата му с въжета, изстреляни от техните коли и петимата буквално разпъват неговата кола на всички посоки, е една от най педантично проектираните и заснети сцени. В нея има толкова много детайли, толкова много премислени елементи, че на финала и ще изпуснете една дълга въздишка на облекчението, което ще ви залее. Тук има всико- шофиране на горяща кола, старовремска…. бричка…. горяща… НА ЗАДНА скорост!!!, през качване от писта в летящ пътнически самолет с лъскава, високооктанова резачка, през бутане на летящо торпедо по леда с крак и много други. Финалната сцена на леда е толкова мащабна, толкова брилянтно оркестрирана, че НЕ подлежи на обсъждане, тя просто трябва да се преживее.

„Бързи и яростни 8“ ще донесе и много смях. МНОГО. Филмът е изпълнен с толкова много забавни моменти, до голяма степен продиктувани от героя на Тайриз, но също така и от взаимоотношенията между Джейсън Стейтъм и Дуейн Джонсън, битките на Стейтъм на един самолет, Скалата и един футболен отбор на…. момиченца и много други.

Филмът ще ви зареди с истинско ПИРШЕСТВО от емоции и чувства. Целувката на Дом и Сайфър (Чарлийз Терон) през очите на Лети, първия сблъсък с Хобс (Дуейн Джонсън), дори когато ТОЛКОВА много е заложено на карта и той Е ЛОШИЯ, какво прави за Лети, неговите очи с напиращите сълзи, нейния поглед и рухването в плач…

Подобно на „Бързи и яростни 7“ тук отново имаме изключително силен финал. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО. Много в него ще събуди смесени чувства у вас, ОСОБЕНО една сцена между Дом и Лети и една мистериозна трета личност. Но финалния момент на масата, с поздрава към фамилията и една ДУМА, една единствена ДУМА ме накара да избухна. В сълзи. Отново. Случи ми се преди време, докато гледах миналия филм и преживявах неговия поклон пред Пол Уокър, случи се и сега. А сега чисто и просто в последната секунда на филма една дума ме накара отново да избухна в сълзи и да си дам сметка КОЛКО много се е променило и колко много е изчезнало. Със сигурност няма как да го почувствате и да ме разберете ако не сте гледали филма, за това отивайки на прожекцията, останете до финала и чуйте финалната дума на Доминик Торето. Тя е една. Единствена. Сама. Откъсната от всичко друго. Чуйте я и поплачете. Няма да сте единствените в залата. Гарантирам ви го.

Вин Дизел за пореден път създаде истински шедьовър, съвършенно вписващ се в каноните на поредицата, но и същевременно изключително въздействащ, човешки, логичен и навързан филм. Силните герои и извънземния екшън превръщат „Бързи и яростни 8“ в задължително кино преживяване за всеки фен а и не само. Ако не друго изгледайте филма, за да разберете КОЯ Е героинята на Хелън Мирън, КОЯ Е причината, с която Чарлийз Терон държи Доминик Торето и преди всичко, за да преживеете финалната дума на Вин Дизел във филма.

„Бързи и яростни 8“ е в кино салоните в цялата страна от 14.04.2017г. Разпространява Форум Филм България.

Вашият коментар