Заветната дата мина и космическата одисея на Люк Бесон вече официално е в кино салоните в цялата страна. „Валериан и градът на хилядите планети“ е обречен да се превърне в наследник на „Петият елемент“ и да сподели неговата съдба. Помните ли какво сполетя филмът от 90-те на Бесон? С неговата премиера светът не остана очарован от филма. Рецензиите и мненията за него лавираха в двете крайности. С отминаване на времето, хората започнаха да осъзнават какъв оригинален и напредничав за времето си филм е това. Не след дълго „Петият елемент“ се превърна в поп-културен феномен и славата му продължава да го държи на челните позиции в сърцата на феновете вече 20г.

Валериан е прокълнат да мине по този път. Той ще пожъне този успех. Филмът няма да влезе под номер 1 в САЩ, това е ясно, но филмът ще накара останалия свят да се влюби в него. Включително и най-конкурентния пазар на американския, към днешна дата – Китай (стискаме палци на премиерата там!). Преди да започнем, по традиция сюжета:

“Валериан и градът на хилядите планети” е новият зрелищен филмов спектакъл от Люк Бесон, легендарния режисьор на “Леон”, “Никита”, “Петият елемент” и “Люси”, създаден по новаторските серии от комикси, вдъхновявали цяло поколение художници, сценаристи и режисьори.
През 28-и век Валериан (Дейн Дехаан) и Лорелин (Кара Делевин) са екип специални агенти, грижещи се за реда в човешките територии. По нареждане на Министъра на отбраната, двамата поемат на мисия до невероятния космически град Алфа – непрестанно разрастващ се мегаполис, в който видове от цялата Вселена от векове споделят своите знания, опит и култури. В центъра на Алфа се е появила мистерия: тъмна сила, която заплашва мирното съществуване на Града на хилядите планети, и Валериан и Лорелин трябва бързо да разкрият ужасяващата заплаха, за да опазят не само Алфа, но и бъдещето на Вселената.

Това е един много различен филм. Различен от всичко, което сте гледали. Различен от неизбежните сравнения „Star Wars“, „Джон Картър: Между два свята“. Филмът е безапелационно визуален шедьовър. Реакцията и коментарът на реж. Питър Джаксън отекна в съзнанието ми далеч преди прожекцията и думите му се оправдаха. Филмът е нещо, което не сте гледали и в пъти по-добро от всичко което сте гледали. Със сигурност в главата ви е останала сцената от трейлъра, в която една сива извънземна се буди на един плаж и излиза от „палатката“ си. Със сигурност от трейлъра това е останало в главата ви, като едно голямо УАУ! Единственото сравнение, което мога да направя за предхождащата и продължаващата сцена е- подобрен и надграден Аватар. Толкова малко всъщност знам за процеса, продукцията, екипа, начина на заснемане. Дори незная дали това е motion capture герой или е 100% компютърен образ. Крайният ефект е поразителен. Бесон сякаш е седял пред монитора и си е играл на възприятия – всеки цвят, всеки нюанс е премислен и премерен така, че вашето усещане да бъде цветово… а бе чисто и просто да ви остави наистина впечатлени от съчетанията. 

Филмът е толкова богат, толкова шарен, толкова цветен. Ако смятате, че „Междузвездни войни“ е натъпкан с всевъзможни чудати същества и герой, след този филм мнението ви ще се обърне. Валериан е най-пъстрата и оригинална палитра от всевъзможни същества и зверове. В определени моменти ще се колебаете дали това е крак или хобот или ухо на някого.

Допълнително ще публикуваме нашето мнение за 3D-то на филма в традиционната ни рубрика „На 3D или не“, но няма как да не отбележа тук, че това е най-ненатрапчивото, най-внушителното и най-въздействащото 3D, което се е появявало на екран от Аватар насам.

Категорично любим момент на много фенове ще се превърне големият пазар и неговата схема. Идеята с алтернативното измерение е изключителна и вплитането и в основната история и действие носят още по-футуристичен и оригинален привкус на всичко, което се излива от екрана.

Филмът е една космическа притча за доброто. За човечността. За връзката с природата. За ценности и морал. За това, какви бихме могли да бъдем и какви е добре да НЕ ставаме. Една раса. Една връзка с природата и хармонията, в която е ВЪЗМОЖНО да се живее. Ще усетите и препратката към „Индиана Джоунс“- император с „ножица“, който иска да си отреже от главата на един герой. Филмът е изключително позитивен, добър, искрен и лек. Всичко е разказано по детски, без да тежи, без да обременява. Точно от това имаме нужда в летните месеци, когато всички почиват, когато всички търсят разтоварване и освобождаване от натрупаното напрежение от злободневните проблеми.

Валериан е филм, който ще изпълни сетивата ви със своят ненадминат визуален стил ефекти и цвят. Филм който ще плени душите ви със своята елементарна, но облечена в помпозност и пайети история, такава, че да може да достигне до всеки фен, всеки зрител. История, която да НЕ остане неразбрана и непочувствана. Свят в който да се влюбите и да ви се прииска да станете част от него, защото и без друго нашият вече е загубил много от цветовете си. 

Защо казвам, че този филм НЯМА да пожъне успех в САЩ? Американците са фанатици на тема Междузвездни войни и за тях той е култ. Те никога няма да предадат вярата си и винаги ще обвиняват Бесон в това, че „Това вече сме го гледали в Междузвездни войни“. Въпреки, че истината е друга- Междузвездни войни излизат цяло десетилетие след премиерата на комикса „Валериан и Лорелин“. Европейския и родния зрител са далеч по-широко скроени и възприемчиви. Порядки, догми и канони в тази част на света рядко важат и точно поради тази причина всички ще излязат от прожекцията на Валериан преродени,пречистени и станали част от нещо наистина специално.

Добрата новина е, че продължение ще има. Не едно, а две. Трилогията вече е замислена и сценария на първото продължение е факт.  А до тогава всички вие, които все още не сте го гледали- марш към кино салоните, за да поправите тази непростима грешка.

„Валериан и градът на хилядите планети“ вече е в кино салоните в цялата страна. Разпространява  А+ ФИЛМС.

Вашият коментар