Уважаеми пионерчета, комсомолци и ентусиасти! Моля, явете се в четвъртък, 19 февруари, точно в 19:00 часа в кино „Влайкова”, за да ви върнем в далечната 1989-а посредством дебютния роман на Велина Минкова!

minkova_event

Александра Н. Георгиева, съвестна ученичка за 7 клас, ще ви отведе на международен пионерски лагер в Корейската народнодемократична република! Ще посетим СССР и ще се приземим в НРБ точно навреме, за да уловим първите дни и месеци на Прехода. Няма да ви изпитваме, но ако променим намерението си, да не вземете да кажете, че амебата фотосинтезира! Биоложката никога няма да ви прости…

Бъдете готови! Да харесате ентусиазма на Андрония Попова, отличничка от „А” клас. Да изслушате внимателно доклада на Миленита, възторжена активистка от „Г” клас. Труженици от сладкарница „Пчела” ще ни сипят боза от чешма, ще хапваме тулумбички, а романа ще представи самият Светлозар Желев, Директор на химическия молив.

И тъй като носталгията без музика е като пощенски плик без марка, ще слушаме любимите ви шлагери от онова време – за тях ще се погрижи диджей MC Тимур.

При неявяване на лицето, получило това известие, неизвиненото отсъствие е гарантирано.

Cover-Doklad-na-zelenata-ameba„Доклад на зелената амеба за химическия молив“ – дебютният роман на талантливата Велина Минкова, позната на читателите със сборника с английски разкази „Red Shorts”.

С две неслучайни метафори „Доклад на зелената амеба за химическия молив (184 стр., цена: 14 лв.) ще ни върне към жаркото лято на 1989 година, за да ни потопи в атмосферата на международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея). Дисциплинираната ученичка Александра Георгиева ще ни разкрие свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори прословутият български Преход се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад на пионерката активистка и сбирките около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив.

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература в Kалифорнийския университет (UCLA) с профил „Творческо писане“. Има магистърска степен по европейски науки с профил „Европейска култура” от Амстердамския университет (UvA). Член е на Съюза на преводачите в България. През 2014 г. е участник в българо-езичната група на созополския семинар по творческо писане към фондация „Елизабет Костова“. Живее в Париж, където преподава английски език и литература, но следи отблизо събитията в българския културен живот. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е дебютният й роман.

Вашият коментар