Veteran-Gavin-SmithКолибри разширява набралата скорост поредица Галактики, добавяйки заглавие от Гавин Смит – „Ветеран“ излиза в чудесния превод на Радостин Желев!

„Ветеран“ е дебютното произведение на младия, светкавично нашумял британски писател.

Един динамичен, увлекателен, квази-киберпънк военен разказ с постапокалиптичен привкус, който ще покори почитателите на научнофантастичния трилър.

През 2011 г. излезе продължението на  „Ветеран“ – „Небесна война“, а през април 2013 г. беше публикувана нова творба в същия жанр –  „Ерата на Скорпиона“.

Книгата

Вече шейсет години човечеството е във война с Тях – с Техните Нинджи и Берсерки. Извънземна цивилизация, продукт на генно инженерство, създадена да изтребва безмилостно човешкия род.

Ветеранът Джейкъб Дъглас прекарва дните си в незаконни боеве, надпреварвания с мотори и запои, но когато е обявена единайсета степен на опасност, той бива отново призован, за да тръгне по следите на ИК, инфилтрация с ксеноморфи.  Решението му да наруши правилата на играта става повод за напрегнато преследване от страна на майор Ролистън и Сивата дама, което ще го отведе от покрайнините на Дънди в Шотландия до Ню Йорк, Атлантида и далечния Сириус и в което той ще увлече със себе си и малолетната проститутка Мораг, религиозния хакер Езичник (който мечтае да направи Бог в мрежата), воина гуркха Рану и пирата киборг Балор, като междувременно ще открие и следите на своите двама изчезнали бойни другари – журналиста Хауърд Маджи и сержант Грегър Макдоналд.

Разказ за жестоки битки, лоялност между приятели и утопични представи за бъдещото идеално устройство на обществото и за един Бог, създаден от човешкия разум – всичко това можете да откриете на страниците на романа „Ветеран” на младия британски автор Гавин Смит.

Мощен научнофантастичен дебют, който спира дъха с описанията на апокалиптичното бъдеще, на една брутална война с непредсказуеми извънземни и на Джейк – коравия антигерой, когото не можеш да не обикнеш. (Издателите от „Орион”)

Автора

Гавин Смит е роден в Дънди, Шотландия, но в момента живее в Лестър, Англия. Завършил е Медийни науки и притежава магистърска степен по Средновековна история. През 2011 г. излезе продължението на „Ветеран“, „Небесна война“, а през април 2013 г. беше публикуван нов научнофантастичен роман – „Ерата на Скорпиона“.

Отзиви

„Мощен научнофантастичен дебют, който спира дъха с описанията на апокалиптичното бъдеще, на една брутална война с непредсказуеми извънземни и на Джейк – коравия антигерой, когото не можеш да не обикнеш.“
(Издателите от Орион)

„Ветеран“ е повече от екшън. Характерите са сложни, идеите – също. Смит ни дава поле за размисъл и ни изненадва. Той смесва действия в настоящето с ретроспекции, изследвайки живота на Джейкъб като войник. Горещо препоръчвам тази книга, различна от всичко, което съм чела. През цялото време се чувствах участник в събитията, а не наблюдател, а това е свидетелство, че авторът е талантлив.“
(Катрин Петерсън)

„Ветеран“ е завършен и много приятен роман. Силно впечатлява и умело избягва сравненията с други заглавия.“

(Адам Уайтхед)

„Задъхана история, разказана от първо лице. Поразителен дебютен роман, който описва бълбукащ ад на Земята, брутална битка срещу неведом и неумолим враг и… ах, този Джейкъб – един антигерой, когото няма как да не харесате. Той е титаничен протагонист. За него е особено приятно да се чете, макар да крие своята персоналност, а всъщност с времето тя става все по-прозрачна. Ала истинският плюс на тази творба са образите на извънземните – те са повече от мистериозни.“
(www.walkerofworlds.com)

Интервю с Гавин Смит – 7 май, 2011 г.

Кога беше първият Ви досег с научната фантастика?

В много ранна възраст. Аз съм от поколението, което израсна с Междузвездни войни, но не те са причината да се забъркам в тази работа. Отраснах в Дънди, Шотландия. Бавачката ми идваше всеки петък. Тя работеше и към някакво местно списание, носеха им комиксите на ДиСи и Марвел от Америка, а това беше златен прах в Шотландия пре 70-те. Те ме плениха. После дойдоха Междузвездни войни, разбира се, и филми като Терминатор.

Как мислите, кое е определящото за развитието на научнофантастичния жанр?

Много уместен въпрос. Много хора смятат, че технологиите развиват жанра, но аз залагам повече на героите. Нека вземем за пример нашето общество, да си представим докъде може да стигнат технологиите и да го развием, а после да пуснем отгоре някакви хора да го управляват. Не зная, зависи как гледа човек на света. В жанра цари разнообразие, има място за всички. Аз съм си привързан към космическите кораби и извънземните – колко просто, нали?

Смятате ли, че съвременното общество се е доближило до отражението си в по-ранната научна фантастика?

Спомням си как, на прага на новото хилядолетие, седяхме с приятел в един бар и разсъждавахме тъкмо по тази тема: питахме се къде са летящите коли и хората, облечени в сребристи гащеризони. В този момент покрай нас мина момиче, облечено в сребрист гащеризон… През 80-те четях много Уилям Гибсън и Уолтър Джон Уилямс, все киберпънк автори. Сега наистина живеем в някаква (почти) киберпънк епоха, имаме чудовищно високи технологии, същевременно все по-сериозни социални проблеми – с всички тези рецесии, с напрежението между отделните култури… Струва ми се, че Брайън О., който също е автор на научнофантастична литература, го е формулирал много добре: Работата на нашия жанр не е да пророкува, а да предупреждава. Трябва да посветим повече ресурси на проучвания на Космоса.

В този смисъл какво трябва да избягва научната фантастика в литературата и киното в бъдеще?

Ами продукти като Терминатор и Матрицата, където врагът е развилнялата се технология. Нашият най-голям враг сме самите ние. Моята проза е една джаста-праста авантюра, но е фокусирана върху това да предупреждава. Не може изкушението да трупаш пари да доминира над чистото човешко съчувствие. Всяка цивилизация следва да бъде преценявана от позиция на отношението към хората, които не са имали късмет в живота.

Не намирате ли, че в ерата на реалити шоутата (като X-factor, например) научната фантастика е в много незавидна позиция?

Не, не мисля. Има голямо разнообразие – фентъзи, фантастика, ужаси. X-factor може да е популярно шоу, но Doctor Who е не по-малко популярно. Обърнете внимание на летните блокбастъри – те са научна фантастика или фентъзи истории (Карибски пирати, Трон, Съкър Пънч…). Трудно е да си представим този жанр някога да се изчерпи.

Искате ли книгите Ви да бъдат екранизирани?

О, да. Би било чудесно. Докато пиша, често си представям филмовите сцени. Макар че винаги има риск да възкликнеш: Не, това няма нищо общо с филма в главата ми.

Тогава филми или книги?

Преживяването е различно. Литературата и киното не са взаимозаменяеми.

Вашият коментар