http://dl9fvu4r30qs1.cloudfront.net/b4/d5/2e8779b648449aaafbf9d024e19c/the-witch-poster.jpegКой би предположил, че XVII век би могъл да бъде ужасяващ? Миналата година на филмовия фестивал Сънданс скромният филм „Вещицата“ предизвика голяма шумотевица. Дори главната актриса, Аня Тейлър-Джой, беше подложена на зловещи преживявания след първата прожекция на филма.

„Хората се взираха в мен като през стъклени очи. Тогава си помислих: „О, Боже! Започва се.“ – каза младата актриса. „Бях напълно ужасена още когато прочетох сценария. Думите сковаха сърцето ми с ледена ръка. Не съм мигнала цяла нощ.“

Тейлър-Джой играе ролята на Томазин, по-голямата дъщеря на пуритани, които имат ферма във все още пустата Нова Англия през 1630 година, 60 години преди гоненията на вещици в Салем. След като магьосница открадва по-малкият брат на Томазин, семейството изпада в параниочни и религиозно-маниакални състояния.

https://pmcvariety.files.wordpress.com/2015/01/witch4.jpg?w=670&h=377&crop=1Филмът е дебют за режисьора Робърт Егърс, който признава, че е бил вдъхновен от „Сиянието“ и благодарение на това е успял да насити филма си с тежкотo усещане за изолация и истински ужас. Самият Егърс е англичанин и успява успешно да пресъздаде епохата, в която вещиците са смятани за наистина опасни. Филмът е заснет в провинцията на Онтарио, където екипът не е разполагал с телефонен обхват и интернет. Може би най-страшният аспект от продукцията е козелът на име Чарли, който във филма е отмъстителният Черен Филип.

„В диалога героите говорят така, както са говорили нашите предци през тази епоха. Фермата е изградена от същите строителни материали за това време, а костюмите са шити ръчно по модела на автентичните дрехи.“ – каза режисьорът Робърт Егър.

Тревожно странен и изпълнен със зло, „Вещицата“ е завладяващо поднесена история за ужаса и страха.

Вашият коментар