50 модерни преподаватели и 2500 ученици включват киното в учебните програми

Будни ученици и иновативни учители вече прилагат нов метод в обучението благодарение на  европейската програма по кинообразование CinEd. Става дума за   лесна за ползване безплатна  онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика.

Така ученици на възраст от 6 до 19 години могат да гледат в организирани колективни прожекции  образци на европейското кино. Сред тях са както  класики като   Лудият Пиеро (1965) на Жан-Люк Годар и  Първият учебен ден на Жак Розие (1955),  така и съвременните Подслон (2010) на  Драгомир Шолев,  Малка Светлинка (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис  и Най-щастливото момиче на света на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009).

В същото време,  чрез специално разработени обучения,  CinEd подготвя и учители,  които  да използват  нов подход в работата си с децата и тийнейджърите, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Ползвайки р качени в платформата методически материали преподавателите могат да стъпят на  същите филми като отправна точка,  за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус,  умения за анализ и дискусия,  познания относно кинематографичните техники и езика на киното и изобщо да променят традиционния модел на общуването  учител-ученик.

Педагогическият метод, който CinЕd развива се харесва на, защото е модерен и адаптиран към динамиката и ежедневието  на съвременните ученици, белязано  от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи  – разказва Ралица Асенова, главен координатор на проекта за България – „Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия в  кинозалите   до най-малките –  тези на мобилните телефони, минавайки разбира се през телевизията, компютрите и таблетите. Младите хора са буквално затрупани с изображения. Въпросът е как  младежите се отнасят и разбират образите от екрана– „ Методът, който CinEd предлага, е много прост и същевременно много сложен – знанието да идва от самите тях като зрители.“ „Няма невъзможен за показване или за разбиране филм“, допълва  Арно Е – френски кинокритик, преподавател във Френското висше училище по кино La fémis, който беше в България   за поредната среща със зрители от софийски гимназии.

Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем”. Съфинансиран  е по Столична програма „Култура” на Столична община на 2017г. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „Медиа” на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека пък координира педагогическите дейности.

До края на тази година се очаква  2500 ученици от над 30 училища  в цялата страна  да посетят организирани прожекции и дискусии по програмата. Чрез обучения в 3 града  над 50 модерни преподаватели ще са запознаят с възможностите на платформата.  В края на юни предстои безплатно еднодневно обучение за столичните учители. Организирана е и лятна киноакадемия в с. Дерманци . За 2018 се предвижда  мащабите на проекта да се разраснат значително и киното да влезе във все повече класни стаи.

Вашият коментар