Рийвс, който се завръща в поредицата след „Зората на планетата на маймуните“, е напълно наясно с огромните амбиции, които третият филм си поставя, а именно да проследи  историята на маймуните – по-изправени и по-способни, но и в същото време все повече преследвани от призраци и от въпросите, които си задават. Това е история не само като военен спектакъл, но и от психологична гледна точка, наблюдавайки как Цезар се опитва да запази собствените си най-човешки инстинкти.

Повече от всякога Рийвс е наясно, че пътят на маймуните е отражение на митовете за първообраза на човечеството. „С началото на историята, мирът с хората вече не съществува, което изправя Цезар пред един дълбоко емоционален и универсален конфликт“, споделя Рийвс. „Цезар винаги е бил уникален с това, че е частица маймуна, частица човек, но нито едно от тях изцяло. Надеждата му беше, че ще успее да създаде мост между двете общества, но сега е ясно, че това е невъзможно. Вълнуващото е, че изследвайки вътрешните дилеми на Цезар, имаме възможност да погледнем към конфликт, който ни е дълбоко познат, а именно битката между нашата интелигентност, съпричастност и инстинкти, и как тя формира дефиницията ни за човечество. Въпреки че в същността си това е едно мрачно пътуване, то е и история с много душевност“.

Продуцентът Питър Чернин, който има много важна роля за запазването на духа на трилогията, споделя: „От самото начало винаги сме разглеждали поредицата като история в три части, започваща с раждането на Цезар, преминаването му от наивен главатар на маймуните до умен и състрадателен лидер, който сега ще бъде подложен на тест, ще израсне и ще се превърне в още по-героична фигура. В свят, в който интелигентни маймуни вече се раждат, няма как това да не доведе до решителна битка с хората. Достигаме до забележителна част от историята. Това е апотеозът на житейския път на Цезар, и виждайки го как се бори, ние виждаме душата му. Винаги сме целяли с поредицата да покажем нещата от живота, които ни инспирират и ни карат да се замислим какво е да си човек“.

Woody Harrelson stars in Twentieth Century Fox’s „War for the Planet of the Apes.“

Дилан Кларк, продуцент на лентата заедно с Рик Джафа и Аманда Силвър, обобщава: „Войната е малко филм по пътя, малко военна история, малко уестърн и епично приключение, но в сърцето си е емоционално изследване на един предводител, който обичаме. Ставаме свидетел на битката на Цезар с жестоки демони, но и на откриването му на нови лъчи светлина. Може би това е най-мрачната, но и изпълнена с най-много надежда част от историята на маймуните“.

ТЕСТ ЗА ЕДИН ЛИДЕР: СЦЕНАРИЯТ 

В основата си „Войната за планетата на маймуните“ е история не само за задаващата се решителна битка между бързо развиващата се раса на маймуните и малцината оцелели хора, но и за мрака в душата на благородния лидер на маймуните Цезар. Той се изправя пред най-опасния момент в живота си, момент, който ще го превърне в легенда, както и пред морална дилема, губейки доверие в принципите си и всякаква надежда за мир с хората. А това ще го нарани по най-дълбок начин. Когато ужасът на войната удря в сърцето на собственото му семейство, виждаме Цезар не само в битка с хорската раса, но и със самия себе си. Лидер, който трябва да успее да превъзмогне изгарящата ярост от видените страдания, за да открие пътя, отвеждащ събратята му напред и отвъд хаоса.

„Поставихме Цезар пред най-голямото му изпитание в този филм“, казва Марк Бомбак, заедно с Рийвс съсценарист на лентата. „За негова зла участ, това изпитание е свръх мъчително. Маймуните са в опасност и той разбира, че те наистина трябва да спечелят своето място като доминиращ вид на планетата“.

„Цезар бе подложен на изпитания, за които решихме, че са вълнуващи, и епични. Мащабът на филма е необятен. Напускайки пределите на горите, маймуните попадат в един много по-голям свят“.

Вашият коментар