Дори не смея да пиша въведение. А да започна директно. В дълбокото. Както започва и филма. И все пак- „Войната за планетата на маймуните“ вече е в кино салоните в цялата страната и това е завършекът на една епична трилогия, стартирала с „Възходът на планетата на маймуните“ и продължила със „Зората на планетата на маймуните“. Този филм е БРИЛЯНТНИЯ завършек на ВСИЧКО, на което сме станали свидетели до момента. И да- това е най-добрият филм за 2017г. до момента. Това е най-добрият филм от много време насам и той успява да сложи в джоба си всички продължения, супер герои, епични блокбастъри и прочие.

Преди да продължа, историята:

В третата част на аплодираната от критиката касова поредица, Цезар (Анди Съркъс) и неговите маймуни са принудени да се изправят в смъртоносна битка срещу хората на безмилостен полковник (Уди Харелсън). Маймуните ще претърпят невъобразимо поражение и Цезар ще започне да изпитва тъмен стремеж, за да отмъсти за своя род, който ще определи съдбата на двата вида им и бъдещето на планетата.

Аплодисментите са за реж. Мат Рийвс и магьосникът Анди Съркис. Мат Рийвс има сходен аналог в историята на киното от последните години. Спомнете си интергалактическия shit „Батман и Робин“, за който много много години по-късно реж. Джоел Шумахер дори се извини, че го е направил. А сега си припомнете следващия Батман. Той е от 2005г. и се казва „Батман: В Началото“ следван от „Черния рицар“ награден с Оскар, следван от „Възходът на Черия рицар“! Кристофър Нолън взе една МЪРТВА поредица и я приземи. Превърна я в ърбън драма, детективска история, мрачна, човешка, много тежка и същевременно близка до ежедневието ни. И вплете в нея Батман и комиксовата митология. Резултатът е на лице- НАЙ- ДОБРАТА поредица по комикс от последните години.

Woody Harrelson stars in Twentieth Century Fox’s „War for the Planet of the Apes.“

Сега се върнете в 2001г. и си спомнете епичния shit на Тим Бъртън, в който той запрати Марк Уолбърг на „Планетата на маймуните“. Практически ефекти, една подобна на Джанет Джаксън женска маймуна и най-злощастната визия от много, много време насам. А сега си припомнете следващия филм за маймуни- „Възходът на планетата на маймуните“. Мат Рийвс поема щафетата от Рупърт Уайт и създава „Зората на планетата на маймуните“ и „Войната на планетата на маймуните“ два филма, които претвориха поредицата и затвърдиха статуса и на човешка, емоционална, лична и много, много ЗЕМНА.

„Войната за планетата на маймуните“ е съвършеният финал. Войната всъщност е много далеч от представите ви за ВОЙНА в холивудските филми. Мат Рийвс е взел историята и я е смалил. Превърнал я е в лична, човешка, емоционална и силна. Тук няма да видите ЕПИЧНИ кадри снимани с дрон, който да показват орди маймуни срещу орди хора. Мащабни природни гледки на равни полета до където ви стигне погледа или настръхващи височини. Може би има и такива моменти, но те са толкова деликатно вплетени в историята и са БЕКГРАУНД на случващото се отпред. Хора, нали осъзнавате, че гледаме филм за ГОВОРЕЩИ И МИСЛЕЩИ МАЙМУНИ! Ние сме го приели и това за нас е нормално. То не пречи. То не е странно. То е нормално. Постижението е на поредицата и брилянтния подход, който ни въвеждаше в света на маймуните стъпка по стъпка и ние ги видяхме от възходът им- как поумняха, как проговориха, как Цезар стана водач, как всичко започна. Видяхме зората. Видяхме и наченките на предстоящата война. Във филма сценографията НЕ преминава през 500 декора. Имаме начало в гората. Сцена в пещерата. На път за лагера на хората. Събития там. И една финална сцена. Това е ВСИЧКО. Семпло, събрано и въздействащо. По всичко личи, че на хората им пука за героите, за правилните герои и тяхната емоционална обвързаност с тях. Всички ще треперите през целия филм- дали в крайна сметка Цезар ще умре и как, ако да? Нали е трилогия? Нали свършва? Нещо трябва да стане с главния герой? Естествено, че няма да ви разваля удоволствието, но за онези от вас, които обичат спойлерите, ето един:

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР, ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР ЗА ФИНАЛА НА ФИЛМА

Усещането ви няма да ви подведе. Филмът върви в тази посока и нашият герой изнемощява и сякаш остарява през всичко, което се случва на екрана. И да на финалът се разделяме с него. По най-добрия възможен начин. Не героичен. Не от човек. Не в битка. Не от своите. Разделяме се с Цезар по най-правилният възможен начин. Ще ви стане тъжно. Ще ви стане мъчно и ще го изживеете. Но това е точния финал на един път, на един герой и на едно огромно сърце, което поведе цяла раса!

КРАЙ НА СПОЙЛЕРА, КРАЙ НА СПОЙЛЕРА ПРОДЪЛЖИ ДА ЧЕТЕШ НАДОЛУ

„Войната за планетата на маймуните“  е най-добрият филм от поредицата. Той не губи време, не ни въвежда, не ни мотае, директно започва и ни оплита в този мъчителен конфликт. Това е филм, който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да гледате и филм, който ще помните дълго след неговия финал. А Анди Съркис и превъплащанието му в Цезар е причина Оскарите да помислят за категория най-добра motion capture роля! Този човек създаде ново течение в киното и създадените motion capture герои вече са неизменна част от седмото изкуство. И да, всичко започна с неговият вечен и безсмъртен Ам-Гъл!

Вашият коментар