Oz_FrontПоредната любима книжка на малки и големи е на книжния пазар. „Вълшебникът от Оз. Страната на Оз” включва двете произведения на американския писател Лиман Франк Баум.

„Вълшебникът от Оз” разказва за приключенията на Дороти Гейл, което мечтае за по-добър живот. Фермата на леля й е връхлетяна от разрушително торнадо, което отнася Дороти и кучето Тото във вълшебната страна на Оз. Дороти се среща с Добрата вълшебница от север, която й казва да тръгне по пътя на жълтите павета, за да отиде в Смарагдовия град при вълшебника от Оз, който може да знае как да се върне обратно в Канзас. По време на пътешествието си тя се среща и запознава с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Смарагдовия град с надеждата да получат това, което им липсва (мозък, сърце и смелост).

800px-The_Wonderful_Wizard_of_Oz_-_W.W._Denslow_cover_(back)Страната на Оз е втората книга от поредицата. А в нея главен герой е Тип – момче, което попада в страната на Оз заедно с Джак Тиквоглавия. Скоро момчето се среща с Плашилото и компанията се насочва към замъка на Тенекиения дървар, когото да повикат на помощ срещу армията на генерал Джинджър и да освободят Изумрудения град. Следват безброй приключения и премеждия, в които Тип среща и останалите герои от Страната на Оз.

Романите на Франк Лиман Баум за Страната на Оз и нейните герои са екранизирани многократно. Най-запомняща в образа на Дороти е Джуди Гарланд, която през 1939 г. прави фурор с ролята. Романът за малката Дороти е една от най-добре познатите истории в американската популярна култура и е преведен на много езици. Първоначалният успех става причина Баум да напише и публикува още 13 книги от серията за Оз.

Judie Garland az DorothyПоредицата „Любими книги за момче и момиче” вече набира скорост. На книжния пазар от началото на лятото са излезли „Робинзон Крузо” от Даниел Дефо, „Алиса в Страната на чудесата. Алиса в Огледалния свят” от Луис Карол, „Капитан Немо” от Жул Верн. А следващото заглавие е приключенската класика на Карл Май – „Винету”.

Търсете в книжарниците и в по вестникарските будки на цена от 6,00 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here