wolv3d

Дългоочакваният соло филм за „Върколакът“ след противоречиво приетият „Х-мен началото: Върколак“ е факт вече и по родните кина. Дори в революционният формат 4D X! Струва ли си 4-тото измерение? А третото? А филмът изобщо?!

Вяла рекламна кампания на очакван филм за един от най-обичаните комиксови герои за всички времена е сигурен знак за нещо гнило. Или може би са разчитали,че иконичният герой на Хю Джакмън е достатъчно популярен за да натъпка кино салоните със самото присъствие на актьора в „първородната“ му роля?!

„Върколакът“ е странен филм. В никакъв случай не лош. Но просто странен. Той далеч не е очакваният блокбастър и супер екшън, натъпкан със зрелищни ефекти, много мутанти, битки и прочие. Ако трябва да опрелича „Върколакът“, бих казал, че той е това за поредицата „Х-мен“, което „Токио Дрифт“ бе за „Бъзри и яростни“. Адски различен, пренесен на тотално непознато до момента място за развитие на действието, стегнат и приятен за гледане. Но до там….

THE WOLVERINE

Хю Джакмън изнася целият филм на плещите си. Присъствието му е основна движеща сила на действието. Нещата във „Върколакът“ се случват заради него, около него и с негово участие. Типичен пример за актьор, който на 100% заслужава хонорара си, защото ако гледахме който и да било друг на негово място, филма директно се проваля и резултатите … замират! Добър опит за приковаване на зрителското око е, че през 2/3 от филма Хю Джакмън е полу гол. Известен с фактът, че има може би най- здравия брак в Холивуд, актьора е пример за образцов мъж, със стабилно семейство и подрастващи деца. За мъж на 44г. със стабилен брак зад гърба си, Джакмън демонстрира тяло и мускулатура, на които голяма част от 20-30 годишните пробиващи актьори могат само да завиждат.

Ще ви спестя детайли от историята, така или иначе ще гледате филмът. Хироиуки Санада („Последният Самурай), прави абсолютно безлична роля. С малкото му екранно време и възможности на героя му, той чисто и просто е баща на преследваното момиче и това е. Тао Окамото се справя прилично, в ролята на наследицата Марико, въпреки че не успява да блесне с нищо, освен с целувките и с Логън. Светлана Кодженкова („Дама, поп, асо, шпионин“) е истинска визуална находка, в ролята на пепелянката. Тя е зла, лукава, грациозна… и плюе….

The_Wolverine_22

Безспорно вторият най- запомнящ се образ е дебютантката Рила Фукушима, която в ролята на червенокосата Юкио е единственият образ от филма ОСВЕН Логън, който остава в съзнанието ви след неговия край. Млада,крехка, с изключителни бойни умения и деликтана способност на… гледайте филма за да разберете какво умее тя!

Историята е добре скълъпена. Действията са обосновани и се базират на факти и събития. Появата на Джийн Грей в спомените на Логън е излишна и спокойно филмът може да мине без нея. Ефектите са добри, въпреки че идеята за Сребърния самурай не е достатъчно добре развита, тъй като има прекалено малко екранно време и причината за създаването му стои малко…не на място.

3D-то е прилично. Отсъства ефектът „Отвъд екрана“, но филмът е достатъчно ярък, образите имат нужната дълбочина, екшънът е деликатен и отсъства насечения монтаж, поради което 3D-то не води до здравословни приблеми, след края на прожекцията!

THE WOLVERINE

4-D-то е вяло. Началната сцена е приятно синхронизирана със случващото се на екрана, но след това ефектите са нелогични. В екшън сцените седалките се клатят неестествено, а в малкото сцени, в които вкарват аромати-  те са едва доловими. Но безспорно най- силните моменти на 4D-то дойдоха от плюещата пепелянка, която с първото си пускане на отровата „ОТРАВЯ“ цялата зала и всички започват да подсушават очилата си….

„Върколакът“ е приятно изживяване. Не това, което очаквате и не това , на което се надявате, но филмът е далеч от провал и от ‘НЕ ПОЛУЧИЛ СЕ“! Дайте му шанс. Ако не друго, поне ще поплакнете за 2 часа очи с полуголия Хю Джакмън…

Вашият коментар