За нас е изключително удоволствие да ви поканим на открита среща-разговор с Гийермо Мартинес, едно от най-значимите имена в съвременната латиноамериканска проза! Изтъкнатият аржентински писател пристига у нас като специален гост по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри”.

gmartinez_event
На 19 ноември от 19.00 ч. той ще се срещне с българските си почитатели в литературен клуб „Перото” в НДК. В рамките на срещата българското издание на нашумелия сборник с разкази „Отблъскващо щастие” ще бъде представено от Лили Табакова.

През 2014 г. Мартинес, който придоби световна популярност със заплетените си философски трилъри „Убийство в Оксфорд” и „Бавната смърт на Лусиана Б.”, стана носител на новоучредената награда „Габриел Гарсия Маркес” за испаноезичен разказ. Тя му беше присъдена в състезание със 122 автори от Испания и Латинска Америка за сборника с разкази „Отблъскващо щастие”.

По думите на журито сборникът е отличен заради „… своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство”.

В рамките на събитието, което е отворено за широката публика, книгите на Гийермо Мартинес ще се предлагат със специална отстъпка.

Очакваме ви на 19 ноември точно в 19.00 ч. в литературен клуб „Перото” в Националния дворец на културата! Предстои любопитна дискусия, съпроводена с подписване на книги и много изненади, които засега ще запазим в тайна.

Cover-Otblyskvashto-shtastieОтблъскващо щастие (превод: Маня Костова, 184 стр., цена: 15 лв.) съдържа единайсет разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум, предопределеността и съвпадението, съня и кошмара. Заредени с черен хумор и неподозирани драматични развръзки, тези истории едновременно привличат и смущават, будят страх, но са неустоими. Гийермо Мартинес създава наситена атмосфера, в която разказва за загадката на приятелството и любовта, за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за онова, което докосваме, когато стигнем дъното. Резултатът е разтърсващ и прекрасен и утвърждава автора на „Бавната смърт на Лусиана Б.” и „Убийства в Оксфорд” като един от най-добрите съвременни аржентински писатели.

Гийермо Мартинес завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на националната награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на 35 езика. Отличен е с новоучредения приз за най-добър испаноезичен разказ на името на Габриел Гарсия Маркес за 2014 г., когато „Отблъскващо щастие” е избрана измежду 123 предложения от различни испаноезични държави. По думите на журито сборникът получава наградата заради „… своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here