Godishnite vremena - COVERИздателство „ЕМАС“ представя новото  попълнение към музикалната им поредица за деца – „Годишните времена“ от Антонио Вивалди. Преди нея се появиха „Лебедово езеро“ и „Вълшебната флейта“. Книгата отново е дело на австрийския тандем – автор Марко Зимса и илюстратор Дорис Айзенбургер.

„Годишните времена“ са разказани като приказка в книжното тяло, съпроводени от прекрасни илюстрации, а към тях е приложено аудио CD. На диска са включени четирите концерта от цикъла, като освен тях се включва и четец, който въвежда децата в музиката. От обясненията на четеца може да се разбере как чрез музиката са изобразени, да речем, вятъра и гръмотевиците на пролетната буря, или тропота на конски копита по време на есенния лов. Книгата е прекрасна – изготвена изключително педагогически и е подходяща за дечица над 5 години. 
 
     Стотици хиляди хора всяка година слушат „Годишните времена” на Антонио Вивалди – едно от най-често изпълняваните произведения по световните сцени. Но малцина от тях знаят, например, че подръпването на струните, наречено пицикато, в първа част на „Зимата” пресъздава падащите капки от капчука, че кратките, извити мелодийки в трета част на „Есента” описват олюляващите се селяни след празненството за прибирането на реколтата. Надали са много и слушателите, които чуват гугукането на гълъба, писукането на щиглеца и кукането на кукувицата през „Пролетта”. Да, всичко това го има в неувяхващия концертен цикъл на италианския маестро. Гениалният свещеник, израснал в провинцията, често обикалял поля и гори, чувствителното му ухо регистрирало всички звуци на природата и музикалният му гений ги претворил в ноти. Така всяка музикална фраза във вечния шедьовър носи значение.

Марко ЗимсаВсичко това е обяснил австрийският автор Марко Зимса в диска към книгата си „Годишните времена” и го е илюстрирал с музика. А в самата книга е разказал произведението на достъпен за децата език. Като добавим прекрасните илюстрации на Дорис Айзенбургер (впрочем художничката е възпитаничка на източноевропейската школа) и отличното полиграфическо изпълнение, уверено можем да кажем, че се е получил идеален подарък за децата по Коледа.

От повече от 25 години Зимса запознава малките с класическата музика, като ги радва с концерти, представления и книги. Вълшебните му книжки са преведени на 12 езика и са вече повече от двадесет на брой, а веселият австриец казва, че работата с деца го прави най-щастливият човек на земята. „Децата са най-страхотната публика, която мога да си представя. Те са любопитни, спонтанни, обичат да пеят, позволяват и обичат да ги увлечеш, смеят се от сърце… Нищо по-добро не мога да си представя. Вероятно затова работата ми доставя удоволствие и досега, след толкова години и след толкова представления!”

    

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here