Ако сте пропуснали първата публикация от вчера, 03.12.2016г., прочетете я ТУК или преминете направо към последната публикация ТУК

westworld-the-massacre-in-sweetwater-700x364Клането в Суитуотър и градът с бялата черква/ Ескаланте (преди 30-34г.)

Паркът не е имал критически бъг от повече от 30г.- Бернард, епизод 1

В един от спомените на Долорес от епизод 8, виждаме клането в града с бялата черква, в неговия пик. Ако предположим, че споменът на Форд от епизод 3, който включва същата сцена , в която танцуват преди клането да започне, е от първите години след като хостовете преминават тест (преди 34-36г.), можем да се убедим, че споменът на Долорес е от същия момент. И тъй като паркът не е имал критически бъг за повече от 30г. според Тереза, можем да пресметнем, че това събитие се е случило някъде преди около 30- 34г.

Какво е довело до клането и какво го е причинило НЕ Е ЯСНО. Но сме виждали същото клане в спомените на Теди и от негова гледна точка, където той избива хора с пушка, заедно с мистериозният Уайът. Теди нарича града Ескаланте. Дори виждаме Теди на заден план да избива хора,  в спомена на Долорес от епизод 8. В трейлъра на сезона дори виждаме Долорес и Теди да стоят рамо до рамо СЛЕД клането. Изглежда, че историята с Уайът е качена, като отражение на това, което всъщност се е случило по време на клането.

Не. Не аз не бих могъл.

Ти го направи. И ще го направиш отново. Този път ние ще се борим с теб. Когато Уайът се завърне , ти ще си на негова страна в града, погълнат от пясък. – Теди и Анджела, епизод 9

Другият спомен на Долорес от градът с бялата черква, който сме виждали, не ни дава НИКАКВА информация. Изглежда сякаш там е разказан фрагмент от историята, които е довела до или се е случила след клането.

В епизод 2 виждаме спомен на Долорес от Суитуотър, който изглежда съдържа сходно клане. Дали тези две събития са свързани е все още неясно.

Кое беше последното, което той (Арнолд) ти каза?

Той ми каза, че ще му помогна. Да унищожи това място.- Форд и Долорес, епизод 5

Човекът, който бих попитал умря преди 35г. Почти взе това място със себе си. Почти, но не съвсем, благодарение на мен. – мъжът в черно, епизод 5

Дали клането е събитието, в което Арнолд е умрял и почти е взел Западен свят със себе си, продължава да е неясно. Ако това е така, събитието се е случило преди около 34г. Освен ако Арнолд не е умрял преди клането, но все пак е бил неговия създател, макар и от гроба. Това означава, чемъжът в черно не би могъл да е в Западен свят по това време, защото той идва от 30г. (освен ако Арнолд не е починал преди клането).

westworld-episode-2-photo-1-700x467Времеви период 2: 30г. преди настоящите събития

Долорес и Уилям (преди 30г.)

Идвам тук от 30г.- мъжът в черно

Уилям и Логан пристигат в Западен Свят, където са посрещнати от Анджела в новия и вид на посрещащ хост.

Тук идва и момента на старото лого на Западен свят, което се вижда на компютър и на якето на един от техниците, както и новото лого на парка.

Уилям и Логън пристигат в Суитуотър, където прекарват нощта, преди да тръгнат на лов, за да открият Слим. Преди да тръгнат, Уилям за първи път се среща с Долорес, което изпуска консервата, вдигната от него (нещо като огледален образ на Теди и мъжът в черно).

Докато пристигат, виждаме историята с шерифът, който вербува хора за да помогнат за залавянето на Хектор в настоящия времеви период, което е заместено от историята за военният, който вербува хора за да се бият във войната, което се очаква да се окаже историята от преди 30г.

С пристигането им виждаме също и Клементайн и старата мадам Бротел да стоят пред Марипоса, където Клементайн и Мейв стоят обикновено в сегашно време. Също виждаме и Клементайн и мадам Бротел в рекламата на Западен свят, която Мейв вижда в наши дни.

Докато са на лов за Слим, Долорес се натъква на тях посред нощ и се събужда в лагера им на сутринта. Долорес се събужда на одеало с пистолет и Уилям до себе си.

Очевидното, което бихме забелязали, като зрители, е че това е същата Долорес, която току що видяхме в настоящето да си спомня за срещата и с мъжа в черно и баща и, който убива разбойника Ребус, при опит да я изнасили.  За да е вярна тази теория за тези две времеви линии, трябва едно от следните две ннеща да се е случило:

  1. Трябва да сме видели Долорес в наши дни да се събужда с пистолет в ръка и върху одеало, което сама е донесла и след това сцената да е монтирана към такава от преди 30г., с Уилям до нея.
  2. Имало е подобно събитие преди 30г. и в наши дни, а ние не сме видели събитието от преди 30г.

Те решават да вземат Долорес със себе си  по време на лова и пътуването до дома на Лорънд. Там те откриват някой, който иска да върне Долорес обратно в ранчото на Абърнати, но Уилям казва, че тя е с него.

Отново тук намираме проблем. Сцената следва друга сцена, в която жена- служител на парка казва на Стъбс в настоящето, че Долорес е извън своя сценарии и не е ясно дали е с гост на парка. Стъбс и казва да я набележи за Поведенчески и да изпрати някой да провери. Можем да предположим, че сцената в града на Лорънс е резултат от предходната сцена. За да е вярно мнението за двете времеви линии, трябва едно от следните две неща да се е случило:

  1. Човекът, който хваща Долорес и иска да я върне там, където принадлежи, е случаен Хост и се спира, тъй като тя е с Гост.
  2. Парка е изпратил някой преди 30г. да провери Долорес, точно както са направили в наши дни. Това може да е вярно и най-вероятно е стандартен протокол за проверка на хостове, които дават големи отклонения  ( но не става ясно защо не са знаели, че тя е с Гост преди 30г.)

Те намират и залавят Слим, и така научават за „El Lazlo“ Лорънс в Парая. Отиват в Парая и се запознават с Лорънс. Помагат му с нитрото, губят Логън и се присъединяват към Лорънс на влага за фронтовата линия.

Пътуват през територията на призрачната нация. Уилям и Долорес спят заедно. Влакът е нападнат от Конфедерацията, а те успяват да избягат.

Те пристигат на място, което Долорес е обрисувала във въображението си (където планините се срещат с морето). Разделят се с Лорънс. Минават покрай езеро, където Долорес усеща, че вече е била там. Запознават се с млад войник от Конфедерацията. След което пристигат в нищото (мястото където градът с бялата черква се е намирал).

Долорес започва да преживява спомени от клането, а Уилям и казва, че трябва да се махнат от там, защото това място не е добро за нея. Натъкват се на Логън, който ги е търсил и се оказват в…. беда.

Долорес и Уилям са отведени в лагер на войници, където Логан сега е Генерал. Логън измъчва Долорес и иска Уилям да се върне в действителността и да проумее играта.

Тогава виждаме как Логън дава на Уилям снимка на сестра си, същата снимка, която Питър Абернати намира в настоящето и започва да се съмнява в своята реалност.

Долорес успява да избяга и Уилям и казва, че ще я настигне. Уилям се преструва, че се е сдобрил с Логън, който се напива до припадък. Докато е в безсъзнание, уилям избива войниците и разбира как да играе играта. Той казва на Логън, че ще намери Долорес и той ще му помогне.

Тогава къде сме? Това сега ли е? Полудявам ли? Ти истински ли си? Не мога да кажа вече. Сякаш съм в капан на някакъв сън или спомен на отминал живот. Една минута съм тук с теб, на следващата… Това иска Арнолд. Иска да си спомня. – Долорес, епизод 8

Трябва да вземе под внимание няколко неща, като зрители, докато гледаме историята а Долорес и Уилям, за да успяваме да уловим сцените, които са от две различни времеви линии.

Създателите на поредицата искат да сме объркани. Искат да бъде умишлено амбициозно. Ако теорията наистина е вярна, те не биха искали да сте сигурни от първия миг. Но биха искали да можете да погледнете назад към нея и да си дадете сметка, че те са знаели какво правят. Това изисква жизненоважни сцени.

Гледаме това от гледната точка на Долорес. Тя не само е дезориентирана и незнае какво се случва, но тя преживява няколко времеви линии едновременно (клането, онази с Уилям и настоящето). Феликс обяснява, че хостовете могат да извикват спомени в съзнанието си идеално точно и всъщност да ги преживяват (епизод 8). Това прави гледната точка на когото и да било ИЗКЛЮЧИТЕЛНО сложна за разбиране.

maeve-the-man-in-black-700x394Времеви период 3: Една година преди настоящите събития

Мейв и мъжът в черно (преди 1 година)

Ти си  Мадам на Марипоса за около година .- Фелис, епизод 6

Тогава, миналата година, жена ми взе грешните хапчета. Заспа в банята. Трагичен инцидент. – мъжът в черно, епизод 8

Въпреки, че си мисли, че е мадам на Марипоса за изминалото десетилетия, неясно от кога, до преди около година МЕЙВ е мила в ролята на обикновена домакиня, заедно с дъщеря си. От спомените и виждаме, че част от историята и е била, да бъде нападната от местни.

Преди година жената на мъжът в черно е починала от удавяне в банята. Нещо, което той нарича инцидент, но дъщеря му Емили нарича самоубийство.

Тогава, на погребението, се опитах да се добера до дъщеря ми. Тя ме отблъсна. Каза ми, че смъртта на съпругата ми не е инцидент. Че се е самоубила, заради мен. Емили каза, че всеки ден с мен е бил чист терор. Във всеки един момент съм могъл да се гръмна или да колабирам, като тъмна звезда. Тя каза, че ако събера всичките ми добри дела на едно място, ще се получи една елегантна стена, зад която да скрия всичко от всички, дори от себе си. Трябваше да и докажа, че греши, за това се върнах тук.- мъжът в черно, епизод 8

Но този път не избрах някоя от историите на Форд, създадох своя собствена. Тест. Много лесен. Намерих жена, обикновена домакиня и дъщеря и. Исках да видя дали наистина го имам в себе си, да направя нещо наистина зло. Да видя от какво наистина съм направен. Убих нея и дъщеря и само за да видя, какво ще почувствам. Нищо не почувствах. След това, като вече смятах, че всичко е приключило…. жената просто отказа да умре. И нещо невероятно се случи. След всичките ми години, в които идвам тук НИКОГА не бях виждал нещо такова. Тя бе жива. Наистина жива. Дори за момент. И тогава, лабиринтът ми се разкри. Лабиринтът. – мъжът в черно, епизод 8

Това е първият момент от 30 годишните му идвания в парка, в който Лабиринтът му се е разкрил и е изпитал как хост наистина оживява. Този инцидент стартира неговия куест в настоящето, да намери центъра на Лабиринта.

Мейв междувременно е емоционално унищожена от смъртта на дъщеря и трябва да бъде доведена в офисите на Западен свят за диагностика.

Техник от Западен Свят: Сър, тя не отговаря на гласови команди. Не можем да я изключим.

Бърнард: Не разбирам. Тя не отговаря на нищо. Нейната когнитивност е фрагментирала.

Форд: Ето. Така е по-добре. Стар трик от стар приятел. Не трябва да страдаш. Аз ще го махна страданието от теб. Сега си дай почивка. Може би за теб ще има ново начало. Нова роля. Утре, това просто ще бъде за теб един отдалечен сън.- епизод 8

Когато заличаването на паметта и е завършено, Мейв насочва нож към собственото си гърло. Следващия момент, в който я виждаме, тя е мадам на Марипоса в настоящето.

След като Мейв се самоубива, Бърнард започва да разпитва Форд, какво точно се е случило току що. Той не разбира как тя е могла да се самоубие след като паметта и е била току-що изтрита. Това причинява срив у Бърнард.

Но как може да се самоунищожи след като току що и бе изтрита паметта?

Създанията често опират до екстремни методи за да се спасят от болката.

Живи същества. Не хостове. Това би било сигнал за промяна, степен на емпатичен отговор отвъд това, за което е програмирана да преживява. Нещо като…. като….- Бърнард и Форд, епизод 9

Вашият коментар