gravitaciq

ОТ ТОМАС АХЧИЯН

Винаги съм бил любител и истински фен на филмите, които попадат в жанра фантастика. В тях има магия и фантазия, които винаги са ме карали да се чувствам дете. Дете, което винаги очаква нещо интересно и различно, защото фантастиката е нещо, което дори след толкова изследвания е необятно и всеки ден може да се откриват много нови неща в нея. За всички любители на този жанр и не само на екран излиза лентата „Гравитация”.

На екрана пред Вас ще се разкрие историята на д-р Райън Стоун, която е изиграна от Сандра Бълок и командира астронафт Мат Ковалски, изигран от Джордж Клуни. Това е първата мисия на Стоун и въпреки своята рутинност, не минава без инцидент. За съжаление обаче той е много сериозен и заедно с нейният Командир остават сами в Космоса. Всичко около тях е плашещо, но въпреки всичко те ще борят за да се върнат на нашата родна планета Земя.

gravitatsia

Както знаем всеки филм натрупва очаквания от страна на зрителите, благодарение на рекламната си кампания. При тази лента има леко противоречие. То се получава поради факта, че при наличието на имена като Бълок и Клуни се залага много и те са гаранция за успех и високо качество на продукцията и същевременното им противопоставяне с трейлъра, в който виждаме история за космонавти. Не искам да омаловажа този тип истории, но лично аз и хората около мен свързват повече тази тематика с научно – популярните филми. В интерес на истината усещането, което остави в мен лентата е за един наистина дълъг филм, който е излъчен по Дискавъри например. Самото действие се развива с приятно темпо, като на определени моменти зацикля. Друг минус на филма е непрекъснатото напрежение, което обзема зрителя и не го пуска до последния момент. В комбинация с тежката история, която ни разказва филмът, положението става наистина сериозно. Всичко това отнема от емоцията и го превръща в труден за преглъщане кино- разказ.

GRAVITY

В същото време на всичко това се противопоставя изключителната 3D презентация на филма. Добавеното трето измерение вдъхва живота в лентата и дори на моменти дребните елементи като водните капки например ще Ви накарат да се поотърсите от откровено сдухващата обстановка в лентата. За първи път ми се случва да гледам триизмерен филм в обикновена зала и да имам чувството, че съм в IMAX салон. Освен всичко това екипа на филма се е погрижил детайлите да са направени така, че да подсказват защо лентата е с добавено измерение. Ако трябва да избера нещо, което да осмисля гледането на филма то това е именно 3D презентация му. „Гравитация” разказва наистина тежка история, която в интерес на истината би Ви подтикнала да се замислите за много дребни неща от Вашето ежедневие. Самотата и какво Ви отнема тя. Как да не забравите човешкото и да го откривате дори в неприятелите си. Колко е голяма силата на духа и желанието за глътка въздух у дома. Всичко това е перфектно гарнирано от главните актьори – Сандра Бълок и Джордж Клуни. В интерес на истината ако не знаете, че главната роля е поверена именно на тази актриса, може би ще се досетите за това едва след петнадесетата минута на филма. Лично в моите очи Бълок се издигна и направи така, че да забравя за предното и комедийно превъплъщение, което не бе от най-добрите. Тук тя показва истинските си възможности. За Клуни наистина няма какво да се спомене освен факта, че той е перфектен на екран. Сякаш е у дома си и Вие сте просто негови добри приятели, дошли за малко на гости.

GRAVITY

Ако теглим чертата, то „Гравитация” е филм, който трябва да бъде видян. Наистина ще Ви тежи историята и обстановката, но пък другите плюсове на филма си заслужават. Лентата е една от малкото стойностни такива напоследък.