msa1Престъпление сред цъфтящите люляци на Луизиана!

Тийнейджърската любов никога не изчезва. Дори след двайсет години. Особено ако чувствата са били помрачени от престъпление. Изнасилването на 15-годишната Линди Симпсън провокира тайно влюбеният в нея съученик след две десетилетия да се заеме с разнищването на неразкритото престъпление. Това ще го върне в детството му, когато ароматите, музиката и спокойното очарование на луизианския Батън Руж са били важни.

„Далеч от светлината” на М.О.Уолш (изд. „Милениум”) не е криминален роман, не е и романтичен. Според американската писателка Ан Райс е реализъм в най-чиста форма. Той разказва за любовта, вината, семейството и израстването, които са пропити с негата на американския Юг.

Уолш дава на дебютния си роман името на една от най-популярните песни в Луизиана You Are My Sunshine (оригиналното заглавие на книгата е My Sunshine Away), изпълнена за пръв път от губернатора на щата и популярен изпълнител през 30-те и 40-те години на миналия век Джими Дейвис, а след това от Рей Чарлс, Арета Франклин, Джони Кеш, Тина Търнар и др.

Уолш в стила на Труман Капоти въвежда читателите си в уличното спокойствие на Батън Руж с квакането на жабите, поздравяващи комарите, белещата се кора на цъфтящите люляци, пълзящата по тротоарите като пипала трева, величествените дъбове, в които навремето вероятно са се спотайвали индианци. Озвучава го със скандалите на съседското семейство Ландри; със задъханото дишане на хлапетата, които се състезават, тичайки до най-голямото дърво; със смеха на родителите на Линди, споделили семейна шега; с плача след напускането на дома от таткото. И насред това обичайно, но специфично луизианско пространство се врязва въжето, с което изнасилвачът събаря 15-годишното момиче, за да го притисне към грубия асфалт на тротоара и насили.

Тази книга вероятно е най-вече за прошката, за важността на семейството и тежестта на спомените.

„Далеч от светлината” е дебютният роман на М.О.Уолш. Той неслучайно пише за Батън Руж, Луизиана – роден е там преди трийсетина години. Автор е на разкази и есета, публикувани в „Ню Йорк таймс”, „Оксфорд американ”, „Саутърн ривю”, „Американ шорт фикшън” и др. В момента преподава творческо писане в Университета на Ню Орлиънс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here