Dvoreca na balhite.indd„Дворецът на бълхите” е новият роман на най-търсената авторка в България за 2012 г. –Елиф Шафак. Ще го откриете в книжарниците от днес –  8 април.
Бестселър в Турция, издадена с невероятен успех в десет държави, книгата на Шафак е нейното най-силно обяснение в любов към Истанбул. Градът прелива от енергия и контрасти, миризми и образи, история и цветове. „Дворецът на бълхите” е негова метафора.
А духовитата разказвачка Шафак умело вплита съдбите и преживяванията на героите си в тъканта на града.
Философия, мистика, религия и изкуство, настояще, минало и бъдеще с лекота съжителстват на страниците на романа. Оригинална структура, жив и образен език, дълбока психологизация на героите, запомнящи се образи всичко това превръща творбата в изключително удоволств ие за сетивата и ума на съвременния читател.
Добре дошли в…
-Книгата-
Навремето старата еднофамилна сграда е сред най-разкошните и елегантни гледки на Истанбул. Разположена в сърцето на града, тя е построена в края на 19-и век от руския благородник и емигрант Павел Антипов за жена му Агрипина. Днес всички следи на отминалото величие са отдавна заличени – сградата тъне в тъжна разруха, нападната е от буболечки, устроена в дом на десет много различни личности и семействата им.
Заповядайте и надникнете в техния свят! Ваш екскурзовод ще бъде сладкодумната Елиф Шафак. Тя ще ви разведе из всяко кътче на Двореца, ще ви запознае с неговите обитатели и ще ви плени с разказите за комичните и трагични моменти, които се редуват в ежедневието им. Ще се срещнете с безименния академик, женкар и любител на алкохола; с достолепната госпожа маниачка на тема чистене; с пищната и съгрешила еврейка в търсене на истинската любов и с очарователно наивната мадам, чиято тайна е една от многото, спотаени из пластовете разруха на Двореца. Техните истории може да ви разсмеят или разплачат, но няма да ви оставят равнодушни. И за пореден път ще ви убедят в таланта на разказвачката Елиф.
-Отзивите-
„Дворецът на бълхите” се появява на книжния пазар в Турция през 2002 година и скоро след това се превръща в бестселър. Правата за книгата са продадени в 10 страни, сред които Великобритания, Холандия, Франция, Италия, Полша, Хърватска.
През 2005 година творбата е номинирана за Independent Foreign Fiction Prize.
„Частица от мен живее във всеки един образ, който читателят ще срещне в „Дворецът на бълхите”, споделя писателката. „Те са моите сродни души. Във всеки един от тях се отразява нещо от моите мисли, чувства и ежедневие.” Романът следва наративната традиция на „Хиляда и една нощ” – Елиф създава истории в историята, а любовта ѝ към Истанбул прозира от всеки ред.
„Шафак е гениална в умението си да рисува криволичещите улици на града, които все още пазят доказателствата за безбройните култури, станали част от Османската империя”, пишат в Ню Йорк Таймс. Гардиън наричат романа „живописен”, а според Индипендънт той е „хиперактивен и оживен”. Творбата ѝ „Дворецът на бълхите” е сред ярките доказателства, че славата ѝ на най-добрия писател, изгрял на турската литературна сцена, е напълно заслужена, допълва Орхан Памук.
Elif Shafak-Авторът-
Определят Елиф Шафак като един от най-отличителните гласове на съвременната турска и световна литература. Тя пише както на английски, така и на турски език. Автор е на 12 книги, 8 от които са романи, преведени на повече от 30 езика.
Нейните творби се издават в цяла Европа, САЩ, Китай, Русия, Канада, Индонезия. В България тя е най-четеният автор за 2012 г. с над 40 хиляди продадени екземпляра от „Любов”, „Копелето на Истанбул”, „Чест” и „Черно мляко”.
Родената в Страсбург през 1971 г. писателка е носител на редица престижни отличия, сред които Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, с множество публикации в издания от ранга на Гардиън, Монд и Ню Йорк Таймс. Последният написан от нея роман – „Чест”, издаден в България през 2012 г., е номиниран за британското отличие Women’s Prize for Fiction за 2013 година.
На предстоящия Лондонски панаир на книгата (14-17април) Елиф Шафак ще е почетен гост. Като съпруга и майка на две деца, тя
разделя в ремето си между Истанбул и Лондон. Освен като писател и журналист се изявява и като автор на текстове за рок музика.
Повече информация за Елиф Шафак и „Дворецът на бълхите” ще откриете в интернет на адрес egmontbulgaria.com/elifshafak и на elifshafak.com.