Child44_Poster_BG_683x990.aiДЕТЕ 44 е един необикновен филм. Имам бледи спомени от Defiance с Даниел Крейг и не помня още кой, но те са бледи. ДЕТЕ 44 оставя трайни следи. Преди да се впусна в размисли, споделям:

– не знам историята

– бях гледал 1 трейлър

– незнаех дали е исторически филм или базиран на роман или фантасмагория

Историята на ДЕТЕ 44 в резюме:

„Изпаднал в немилост офицер от съветската военна полиция разследва поредица от жестоки убийства на деца в годините на сталинския режим.
Като офицер от военната полиция, Лев Демидов (Том Харди) е един от онези мъже в Съветския съюз от епохата на Сталин, от които всички се страхуват. Той никога не поставя под съмнение патриотичния си дълг – до мига, в който синът на негов приятел е брутално убит. Въпреки безспорните доказателства, Лев е принуден да мълчи и да не повдига обвинения. Когато обаче съпругата му (Нуми Рапас) бива обвинена за предател, Лев изпада в немилост и е изпратен в трудов лагер. Там той се натъква на цяла поредица убийства на деца, поразително напомнящи на смъртта на сина на приятеля му. Лев започва свое собствено разследване и постепенно с ужас установява, че връзката му с тези престъпления е по-силна и опасна, отколкото би могъл да си представи…“

изтеглен файл

Филмът е от онези трудни, бавни и мъчителни истории, които много трудно се харесват на широката аудитория, но дадеш ли му шанс, позволиш ли си да потънеш под повърхността, ДЕТЕ 44 ще те покори.

Убийствена сценография- сива, силна, толкова истинска, че сякаш епохата на сталинизма оживява пред очите ни. Колите, мръсните улици, тежките машини, парния локомотив, гарите…. всичко е детайлно изработено далеч преди да започне снимачния период.

Костюмите са толкова истински, че на моменти дори се чудиш, как тези актьори са се съгласили да влязат в тези автентични дрипи.

Атмосферата е тягостна, бавна, сива, мъчителна и ние фундаментално страдаме, редом с героите и случващото им се на екрана.

65708

Том Харди- истинската звезда на филма. След безличния Бейн във ВЪЗХОДЪТ НА ЧЕРНИЯ РИЦАР и предстоящото му все още неясно с качествата си превъплащение в Лудия Макс, това негово изпълнение е първото му такова, което ще го поведе по червения килим на кино фестивалите, през следващия сезон. Силен, непоколебим, всяващ респект и мъжество, пръскащ суров секаспил и тонове тестостерон, неговият Лев има най- очарователния руски акцент, който можем да си представим. Незнам с кого е работил и колко време, но резултатите са изключителни. Колкото и да се старах да го уловя в поне една сцена да забравя за акцента си, той е професионалист и не го прави. Неговият герой е истинското сърце на този филм, всичко през което преминава от сиропиталището до финалната битка в калта е един дълъг и трънлив път, от когото ние съпреживяваме всяка болка и успех.

child-44-trailer-1

Нуми Рапас- безобразно силна и достоверна. Да знаем нейните изключителни възможности от време на шведската версия на МЪЖЕТЕ, КОИТО МРАЗЕХА ЖЕНИТЕ, където преди Руни Мара да получи сшоята номинация за Оскар, нейната Лисбет, тази на Нуми плени целия свят и го запозна с тази изключителна, силна и неповторима героиня. Тук тя е съпругата на Лев, който е нежна, крехка и ранима. Чувствителна, тайнствена и необятна, нейната героиня бавно се „разлиства“ пред екрана и ни въвлича в историята. С напредването на филма, виждаме толкова силни черти и възможности на тази жена, за които не само ние, но може би дори тя самата не е предполагала.

Филмът изобилства от близки кадри. Силната му емоционална наситеност идва от изключително честото използване на близки кадри, с които изучаваме лицата на героите, белезите, които времето и съдбата им е оставила по тях.

Доста рано виждаме лицето на убиеца, въпреки изключителния момент, в който се случва това и тотално ни обърква.

Бруталния реализъм, разпиляната кръв, непоколебимостта и върховенството на закона и Сталин бликат от всеки кадър.

NOOMI RAPACE and TOM HARDY star in CHILD 44
NOOMI RAPACE and TOM HARDY star in CHILD 44

Финалът е лъч светлина и надежда в този безнадежден свят. Отново тоново от близки кадри, за да проумеем драмата и силата на случващото се на екрана.  Финалната сцена ни напомня, че Лев ( Том Харди), въпреки своята сила и непоколебимост е все пак мъж, който чувства, обича и желае.

Силен филм. Изключително изпълнение на Том Харди и Нуми Рапас.  Историята не е о най- оригиналната на света, въпреки историческата си правдивост или не, но тя е основата, върху която се гради този изключителен и отминал свят.

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всеки ценител.

ДЕТЕ 44 е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява BTV STUDIOS.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here