jack ryanОТ ТОМАС АХЧИЯН

Идеята за национализма и гордостта от това да си гражданин на определена страна, отдавна придобиха различни измерения от тези, които предполагаха преди като  борба на живот и смърт за страната си. Всъщност сега положението е обратното, но „Джак Райън: Теория на хаоса” губи най-много от основната идея, която служи като акцент на всичко останало.

В лентата ще видите новите приключения на Джак Райън. Този път историята започва от времето, когато Райън все още не е вербуван от ЦРУ, а е финансов анализатор от Уолстриит. След известни събития, той е вербуван с цел да разследва глобалния тероризъм. В процеса на работа разбира, че се случва нещо странно и е изпратен в Русия да провери как стоят нещата. Все пак става въпрос за икономиката на САЩ. Така той пристига в Москва и застава лице в лице с руски магнат, който е отговорен за всичко. Покрай споменатото, Райън има проблеми и с приятелката си.

JACK RYAN: SHADOW RECRUIT

Лично на мен този тип филми много ми приличат на поредицата за Борн или поне такова впечатление оставя у зрителя трейлъра на филма. Всичко би следвало да е изненадващо и да се случва много бързо. Може би това е просто трик, но още след първите 15 минути от лентата ще разберете, че ако  сте подведени именно от това – сте излъгани тотално. Наистина случващото се в „Джак Райън: Теория на хаоса” не е безлично, но не е така напрегнато и толкова динамично, колкото би трябвало да бъде. Ситуациите до известна степен сякаш са бутафорни, а събитията в един момент се превръщат в хаос и изглеждат алогични.

Другият основен проблем на филма е изключителното патриотично чувство, което лъха от лентата. В известна степен е приемливо и нормално в подобни филми да се залага тази идея, но в „Джак Райън: Теория на хаоса” това е прекалено. По-скоро филмовото събитие изглежда като една огромна пропаганда по тази тема.

jack-ryan-shadow-recruit-movie-image-13

Третият недостатък на лентата е абсурдността, която облича филма. Джак Райън има сериозни здравословни проблеми (не ги споменавам за да не развалям гледането на филма), които не предполагат точно това, което той извършва в лентата. Събитията, историята, действията на злодея … абсолютно всичко е много абсурдно и дори поражда у зрителя усмивка, заради случващото се на екрана. Това отдалечава всеки наблюдател от историята и няма как той да се асоциира в която и да е част на лентата, с когото и да е.

Сякаш всичко изброено до тук не стига, но и изведнъж зрителя осъзнава огромното количество клишета, които се разкриват в „Джак Райън: Теория на хаоса”. Въпреки, че като се замисля бих казал, че цялата история е изградена именно от клишета. Единствената причина, поради която дразнят, е факта, че това е филм, който сме гледали много пъти, но героите са други. Как зрителя да не се ядоса? Привлечен от нещо интересно (всичко показано в трейлъра изчерпва интересното в лентата), а получил нищо.

jack-ryan-shadow-recruit-clip

Ако трябва да теглим чертата, то „Джак Райън: Теория на хаоса” губи по всички критерии. Дори играта на актьорският състав не може да поправи всички абсурди и пропуски, които са допуснати. По този начин цялостното въздействие от филма е по-скоро отрицателно и бъдещите приключения на Райън едва ли ще бъдат гледани и следени с интерес. Определено не бих препоръчал лентата на когото и да е. Поредното разочарование.