Jason Bourne BGПредубеден! „Джейсън Борн“ е пети филм, след един 4-ти, който опита да поведе поредицата в нова посока. Да- изключителния Пол Грийнграс и Мат Деймън + Джулия Стайлс + току що наградената с Оскар Алисия Викандер… И все пак. Една прочетена негативна рецензия преди прожекцията СТИГА за да ти смажат очакванията. И по този начин зареден… се отправяш към кино салона.

Историята, но НЕ по синопсис:

Джейсън Борн се движи ниско под радара и обикаля света преживявайки… с незаконни боеве например. Героинята на Джулия Стайлс го намира за да му даде жизнено важна информация за миналото му. Директорът на ЦРУ и една изключително интелигентна „хакерка“ го погват, както и друг супер шпионин на тайните служби. Шеметни гонки и обиколки на целия свят. Финални разкрития. Обрати. Игри на котка и мишка. Финален обрат. Усмивка. Край. 

jason-bourne-2016-film.0.0Ако има едно нещо, което куца във филма, то това НЕСЪМНЕНО е историята. Нямам представа дали е базиран на книга. Нямам представа дали историята се базира на отрязъци от книгите, по които са базирани предходните филми. Но тя куца. Постна е. И е изсмукана, за да даде старт на действието, гонките и да мести героите от едно място на друго. Спокойно във следващия филм, катализатор на действието може да бъде майка му…

Поставяйки това на страна „Джейсън Борн“ е най-добре реализирания филм от поредицата. Първо- филмът НЕ Е 3D. Уморихме се от очилата. Уморихме се да търсим по прожекциите „Къде е 3D-то?“. Уморихме се! Класически 2D филм. Не в стил Майкъл Бей. Не в стил Стивън Спилбърг. Ясно, чисто и категорично в стил Пол Грийнграс. Помните ли убийствения реализъм на визията от „Полет 93“? Със сигурност помните изключителната сценография на предходните 2 филма от сагата. Двуизмерен филм, с отсъствие на ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ефекти, с отсъствие на компютърно генерирани образи и декори. Истински. Земен. Зрелищен екшън. Такъв, какъвто сме обичали като деца, но подобаващо динамичен и осъвременен към 21-ви век.

Истински адмирации за оператора. ДА, той мърда, да той клати камерата, да той ни лишава от част от екшън епизодите, но точно ТОЙ ни дава това безценно усещане, че случващото се на екрана е ДОКУМЕНТАЛНО а не ХОЛИВУДСКО кино. Бунтът в Атина е толкова болезнен, освен че е толкова познат и близък до съзнанието на нас, българите. Движението по улиците, мрачното време, сивите краски- реално!

TreylerИстински триумф и аплодисменти за Грийнграс и умението му да нагнетява напрежението, в моментите с преследванията. Томи Лий Джоунс … екипите…. Венсан Касел…. Алисия Викандер и разбира се Мат Деймън. Изключително оркестрирани епизоди, напрягащи, приковаващи вниманието и държащи зрителя на ръба на седалката. Като добавим към това и хакерските умения на Джулия Стайлс и Алисия Викандер и тяхното надиграване, картинката става още по-наситена.

Екшънът е правилния. Умерен. НЕ грандиозен. НЕ помпозен. Но точен. Зрелищен и стъписващ. От хаосът в Атина, през случката в Лондон та до конвенцията в Лас Вегас. Да гонката с колите към края на филма е категорично черешката на тортата и имайки едни 7 филма „Бързи и яростни“… тя е точно толкова впечатляваща и добра, колкото се очаква да бъде.

Епизодите с надлъгването и двойните игри са изключително интелигентни. Кой кого цака и кой с кого се надлъгва или кой на чия страна е. В един момент, конците се оплитат до такава степен, че сам започваш да се съмняваш във всеки. Самата Алисия Викандер сменя мнението на зрителя към себе си поне 4 пъти ВКЛЮЧИТЕЛНО 2 секунди преди началото на финалните надписи.

Мат Деймън е Джейсън Борн. Той винаги е бил. Дори толкова години след последния филм… Той отново е във върхова форма. И физически и като актьорско изпълнение. Той е раним, той предизвиква съжаление но той е и смъртоносна машина за убиване. Той е интелигентен, предвидлив и изключително внимателен. Той е ВСИЧКО, което Джейсън Борн от книгите, се очаква да бъде.

jason-bourne-2016-matt-damon-riot1Томи Лий Джоунс буди съжаление. Актьорът е толкова остарял… толкова остарял. Че по скоро е кандидат за участие в един сериал по телевизия AMC за Рик и групата му от оцеляващи, от колкото за Директор на ЦРУ. Категорично на ниво изпълнение, но НЕ заради актьора, а заради самата роля и това, което тя носи със себе си.

Венсан Касел пленява за пореден път с роля на лошо момче. Физически в изключителна форма, типичното гаднярско излъчване, хладнокръвие и непоколебима решителност.

Джулия Стайлс повтаря ролята си от предходните филми, но финалната сцена в която я виждаме на екран, идва малко неочаквано. Категорично БЕЗ изненади, в нейното превъплъщение.

Истинска радост за окото е тазгодишната носителка на Оскар Алисия Викандер. От съпругата на момичето от Дания тя се превръща в изключително интелигентен и находчив отговорник по кибер сигурността. Непоколебима кариеристка и решена на всяка цена да УСПЕЕ. Способна да играе двойни игри, че и тройни игри. Способна да бъде надигравана но и да прецаква. Добра? Лоша? Вижте я и сами преценете. Със сигурност ТЯ е героят, който след филма ще остане в съзнанието ви ОСВЕН Джейсън Борн.

Ако се колебаете дали да му дадете шанс- захвърлете колебанието. Заслужавате този разтоварващ, зрелищен и ИСТИНСКИ, земен филм. Смело заявявам, че такова нещо, скоро не сте гледали. ОСОБЕНО на 2D.

Jason Bourne (2016)„Джейсън Борн“ е вече в кино салоните в цялата страна.

Разпространява Форум Филм България.

Вашият коментар