Анджелина Джоли и изключителното и изпълнение в Джиа

В началото на седмицата се състоя поредната месечна кинотека във Фабрка Автономия в гр. София. За пореден път Queer Отряд организираха безплатна прожекция на значим филм, който събра ЛГБТИ+ младежи (и не само) на едно място за да изгледат и обсъдят наболяла тема. В прожекцията за месец март, под обстрел попадна филмът от далечната 1998г. „Джиа“ с участието на носителката на Оскар Анджелина Джоли.

И да- това е един от първите филми на актрисата. Филм, който предшества „Луди години“ с който тя спечели Оскар. Но за какво се разказва „Джиа“ с Анджелина Джоли? Коя е тя?

Историята и реалната личност

джиа анджелина джоли 1Джиа – име, което е синоним на красота, блясък и известност. Но също така на себичност, самота и саморазруха. Провокативната биографична драма на НВО разказва историята на един от първите световноизвестни супермодели – Джиа Каранджи. От ресторанта на баща си до световната модна сцена в края на 70-те, където е сред блясък и пари, това е драматичният живот на Джия.

Тя изгрява бързо, но и бързо пропада по спиралата на нещастни любови, объркани страсти и пагубни зависимости, които водят до смъртта й. Джиа умира на 26 години от СПИН и е една от първите жени в САЩ, чиято смърт се приписва на болестта.

Ранната Джоли

Анджелина Джоли е изумително млада, невинна и същевременно нахакана, самоуверена и прекрасна. Точно такава, каквато я помним и каквато ще остане в съзнанието на зрителите. Анджелина винаги е била мъжко момиче. Дори тук има сцени, в които тя облича гащите на гаджето си и това и носи наслада. Тя се влюбва в прекрасна жена, която обича до края на живота си. Неща, които все биха ни се сторили нормални, имайки предвид буйната натура и всичко, което съпътстваше живота на Джоли през активните и години на нейната актьорска кариера.джиа анджелина джоли 2

Истината е, че тези първи филми, включително „Джиа“ са най-силните и значими в нейната кариера. Образът, който създава тук и лепва до такава степен, че тя се чувства като в своята втора кожа. Актрисата се отдава на една фронтално гола сцена с друга жена, която е толкова красива, възбуждаща и вдъхновяваща, че ще обърка представите на всички мъже и жени. Тя е бунтът. Тя е сексуалната революция. Тя е онова движение и усещане на ония далечни години, в които светът се пробуждаше.

Анджелина Джоли изнася целия филм на крехките си плещи. Тя е жената в ръцете на приятеля си. Тя е мъжа, който обгръща приятелката си. Тя е прекрасният модел. Тя е самоунищожаващата се наркоманка. Тя е причината за всички несгоди, които животът и носи. Тя е сама. Тя е на върха на славата. Тя е обичана и желана. Тя е модел за подражание. Тя е болна. Тя е всичко това и много още.

Да провокираш зрителя с въпроси

Противоречивият образ, който актрисата изгражда, задава много въпроси, които ще провокират зрителя. Кой е виновен за самотата ни? Защо посягаме към наркотиците? Кой е пътя за избавление? Коя е правилната любов? Мъжът? Жената? И двете? Славата или нейното пагубно влияние върху човешката психика? До колко човек е човек, ако няма рамо на което да се облегне? Как да избягаме от собствения ни свят и да не полудеем? През 70-те години на миналия век (когато се развива действието), през 1998г. (когато излиза филма) и сега през 2018г. – какви са разликите в отношението към хора като Джиа? До колко две жени в интимна сцена на екрана биха били нормално приети от хетеросексуалния зрител?

Анджелина Джоли е име, което е притегателна сила за зрители на всяка възраст. Младата актриса носи истински емоционален заряд с изпълнението си. Каквото и да изиграе, както и да го представи, зрителя ще я приеме, обикне и одобри.

„Джиа“ е един от най-силните филми в нейната кариера, редом с „Луди години“. Останал много назад в годините, но все така силен и въздействащ към днешна дата. „Джиа“ е едно заглавие, което ако не сте гледали е крайно време да го направите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here