От Александър Пейчев

Джон Картър е на 100 години. Създаден от писателя Едгар Райс Бъроуз през 1912г. Предхожда дори историята за „Тарзан“, която също е дело на Бъроуз.

Ситуиран на планетата Марс (или Барсум – така я наричат жителите и), Бъроуз разказва началото на междупланетен
романс, пълен с фантазия, мечове и магия. Или поне това се звучи от разказа, който е  вдъхновил много други творци за създаването на Sci-Fi фентъзи истории в книжен и филмов вариант. За съжаление не съм имал възможността да прочета „Принцесата от Марс“, но определено след като видях този филм, ще се поинтересувам от нея.

Сценария е адаптиран от Андрю Стантън, Марк Андрюс и Майкъл Шейбон и проследява историята на ветеран от Американската гражданска война, Джон Картър (Тейлър Кич, „Х-мен в началото: Върколак“). След като отива да търси злато в една пещера незнайно как се телепортира до Марс. Без да знае къде се намира, той попада на конфликт между двата народа с най-голяма популация на Марс. Въвличайки го в епична война, той трябва да реши дали да помогне като се включи, на коя страна да застане или да търси начин да се върне обратно на планетата Земя.

Режисьор и сценарист е Андрю Стантън, от който сме свикнали да очакваме компютърна анимация,тъй като от доста време работи за Pixar. Има две награди Оскар за „Търсенето на Немо“ и „Уоли“. Определено след такава информация всички започва да се питат, дали този филм ще си заслужава- все пак от анимация до епичен, Sci- Fi филм скокът не е никак малък….

Режисьорът оправдава цялото гласувано му доверие. „Джон Картър: Между два свята“ е затрогващ, неочакван, странен или може би различен от това, което хората са свикнали да гледат.  През последните близо 20г. публиката стана много капризна и критична към филмите основаващи се на много визуални ефекти, поради което става все по-трудно и по-трудно филмовите творци да сътворяват оправдаващи очакванията и вкусовете на масовия зрител сюжети и зрелища. Е, „Джон Картър“ ни показва, че Холивуд все още може да снима пленителни и зрелищни филми за междупланетни взаимоотношения ‘ала’ „МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ“.

Героите са добре развити персонажи и преди всичко умни същества. Бойните сцени са мащабно заснети , което ако имате възможност да гледате филмът на IMAX 3D ще бъде допълнително подсилено и ще имате усещането за още по- величествени и грандиозни битки, насред които ще се потопите в едни от най-реалистичните визуални ефекти, сътворявани в съвременна, холивудска продукция.

Гледайте „Джон Картър: Между два свята“ от 9-ти Март само в кината и IMAX 3D!

Не пропускайте да спечелите атрактивни „Джон Картър“ награди от специалната игра на СИНЕБУМ и Форум Филм, посветена на филма. Включете се тук:

www.johncarter.cinebum.eu

Вашият коментар