Ulitsa-KonservnaИК „Колибри“ издаде още едно емблематично заглавие от легендарния американски новелист, публицист и филантроп Джон Стайнбек – „Улица „Консервна“!

Улица „Консервна“ (превод: Кръстан Дянков, цена: 12 лв., 200 стр.) е своеобразна поема – скърцащи звуци, песни и смрад, разпиляна тенекия, ръжда и трески, нащърбени паважи, обрасли с бурени дворове и бунища, работилнички за сардели, автомобилни сирени, гостилници и публични домове, малки претъпкани бакалнички и нощни приюти. Но улица „Консервна“ е и меланхоличното сборище на „светци и ангели, благочестивци и мъченици“, чието богатство се състои единствено от… неплатени сметки.

Носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература, безкомпромисен творец – идеалист и независим поборник за справедливост, Джон Стайнбек (1902–1968) е автор на 25 романа, осветлили крушенията, но и триумфите на човешкия дух. Роден в калифорнийския град Салинас, писателят познава и съчувства на неволите на местните фермери и работници от началото на 20 век. Неговият утопичен хуманизъм не просто респектира, той определя облика и мисията на творчеството му като цяло.

Изданието е осмата поред книга на Стайнбек, която „Колибри“ предлага на българските читатели: http://colibri.bg/avtori/82/dzhon-stajnbek

Вашият коментар