featured_joe_abercrombieНикой не е нито само страхливец, нито само герой –

 всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата! 

/Джо Абъркромби/

Името Джо Абъркромби отдавна е синоним на храбър език, ярки герои и пълнокръвни сюжети. Неизтощимото му въображение и богатството на световете, които изгражда, отрежда на произведенията му неприкосновено място сред най-добрите образци във фентъзи жанра.

Абъркромби е роден на 31 декември 1974 г. в Ланкастър, Англия. От малък е пристрастен към компютърните игри. Завършва Кралското училище в Ланкастър и психология  в Манчестърския университет. Живее със съпругата си Лу и трите си деца в Бат, Съмърсет. 

kolektsiya-parviyat-zakon-s-otstapkaТворчество

След дипломирането си работи в телевизионна компания, по-късно се изявява като редактор на документални филми на свободна практика.

През 2001-2002 г., по време на почивката между отделните продукции, започва да пише романа „Гласът на острието“(книга 1 от трилогията Първият закон). Завършва го през 2004 г.  и след една година търсене на издател той е публикуван през 2006 г.

Следва продължението „Преди да увиснат на въжето“(2007)  и „Последният довод на кралете“(2008).

***

През 2009 г. излиза „Отмъщението на Монца“.

Действието се развива в имагинерната джунгла на „Първият закон“, но романът е изолиран от серията.

И ето че се появява суперуспешният „Герои“ (2011), а после и „Червена страна”, който се разгръща в същия исторически контекст.

Трилогията „Първият закон“ не само не прилича на дебютен роман. С дръзкия си маниер и специфичен хумор тя предефинира  представите за фентъзи жанра изобщо. Епичната сага е разгърната с устрем и лекота и светкавично покорява читатели и критика в цял свят.

The-HeroesНа 22 юли 2013 г. Библиотека Галактики излиза с ново заглавие от безподобния бунтар Джо Абъркромби – романът „Герои“ е изключителен реверанс към феновете на фентъзи жанра в България!

Преводът е на Александър Ганчев.

Мрачната фантазия на Абъркромби тук намира израз в коварна война за установяване на контрол над Севера – сюжетът е заложен в трилогията Първият закон. В течение на три дни ставаме очевидци на премеждията на шест души, представители на двете враждуващи страни. Техните истории се развиват на епичния фон от интриги, амбиции, предателства и, разбира се, гневно употребени двуостри оръжия.

***

Странна работа – колкото по-малко живот му остава на човек,

 толкова повече го е страх да го загуби. А може би човек просто се ражда

 с колкото смелост му е предопределена и с всяка следваща битка

 част от нея си отива, докато накрая не остане нищо

***

Героите стоят на безсмислена стража над долината на Осранг, а Северът има нов крал и нови порядки. Дау Черния, Защитника на Севера, човек, затрил повече народ от зимата и с репутация по-черна от тази на чумата, иска Героите на всяка цена.  А той не е човек, склонен на отстъпки. Непретенциозният хълм с каменния кръг на върха е ключът към долината и пътя за Карлеон – ключът към бързото приключване на войната в Севера. Висшият съвет е нетърпелив, а заповедта е ясна – с всички сили към Карлеон, през долината на Осранг, покрай някакво незначително възвишение, наречено Героите. За Бремър дан Горст не е важно колко стръмен е склонът към изкуплението на грешките от миналото – ще го изкачи какъвто е.

В края на краищата никой не е нито само страхливец, нито само герой –

 всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата!

Отзиви

Героина Абъркромби е чутовен екшън – цял роман е изграден около една-единствена битка.

(Джордж Мартин, автор на Игра на тронове)

Героие обвинителен акт срещу войната и подмолността, която разяжда душите на мъжете, обладани от идеята за свръхконтрол. Книгата е богата на рязък хумор, остроумни описания и горчива мъдрост – колкото древна, толкова и насъщна, за пороците на човешката раса.

(Ерик Браун, Гардиан)

Аз съм голям почитател на директните, мрачно-хумористични епоси на Абъркромби и на неговото умение да представи като приемлив, дори симпатичен, и най-нелицеприятния свой герой…

(Питър Торнтън, Сън)

 „Великолепен, невероятно увлекателен разказ за една тридневна битка, изобилстващ от елегантно насилие ала Куросава, насилие, което не ражда победители, а само оцеляващи.

(Лев Гросман, автор на Магьосниците, в сп. Тайм)

Това е завладяваща приказка с отлично темпо, и може би най-прелъстителната история, разказана от Абъркромби. С този роман той доказва, че умее да изгражда пълнокръвни характери, всеки със свой собствен глас и сърце. Една от най-добрите книги на годината.

(Сай-Фай Нау, 5 звезди)

Вашият коментар