Доктор Проктор и ваната на времетоНеотдавна издателство „Емас” пусна на пазара първата книга от поредицата – „Пръц-прахът на доктор Проктор”, в която ученият изобретател създава прах за пръцконавти и изстрелва в Космоса всеки желаещ и нежелаещ.

Вече е на пазара и втората детска книга на Ю Несбьо – „Доктор Проктор и ваната на времето”, в която добродушният учен замесва поредната шантава история, история, носеща щемпела на неукротимото и неизчерпаемо въображение на Несбьо.

Ваната на времето – ново епохално изобретение на смахнатия учен доктор Проктор и нова порция смях

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне. Почитателите на неговите романи и на неговия неповторим инспектор Хари Хуле наброяват десетки милиони по цялото земно кълбо и го превърнаха в най-продавания криминален автор в света. Но макар като писател да забърква престъпни истории от най-страшна класа, в личния си живот Ю Несбьо е любящ баща на дъщеричка, на чиито молби не може да устои. А нейната най-гореща молба е да й напише смешна книга. И Несбьо сяда и пише… Не книга, а вече цяла поредица от книги. Така се ражда главният му герой, смахнатият изобретател доктор Проктор, и неговите съседи и приятели от ул. „Оръдейна”, малките Лисе и Бюле. Тандемът е неудържим, както и фантазията на автора. А смехът… от него може да те заболи коремът.

Лисе и Бюле получават пощенска картичка от Париж с подател доктор Проктор. Само че текстът върху картичката е някак странен… Прозорливата Лисе веднага се усъмнява, че с професора се е случили нещо, и настоява да го издирят. И така, двамата с Бюле заминават за Париж. И то с един билет! А знаят ли френски, ще запитате вие. Нито думичка! Преживелиците на нашите герои обаче далеч не се изчерпват с езиковите им неволи.

Ю Несбьо2В Париж невръстните пътешественици попадат в пансиона „Пом фрит“ , или „Пържени картофи“, където се натъкват на непознато за тях изобретение на знаменития професор: телепортираща вана или – вана на времето. Потапяйки се в нея, а предварително е разпенил вътре малко сапун на времето, Бюле се пренася не къде да е и не кога да е , а в прочутото парижко казино „Мулен Руж“ в началото на XX век. И докато Бюле се радва на шармантните танцьорки на канкан, Лисе, скитайки из Париж, се сблъсква с баронесата Жулиет Маргарин, изгубената любима на доктор Проктор.

Професорът се намира в смъртна опасност, а по петите на Лисе, Бюле и Жулиет дебнат банда френски „хипопотами”, предвождани от злосторник с името Клише, който храни надеждите да стане барометър… И за да стане историята още по-забавна, се намесват изнемогващ колоездач с амбициите да спечели „Тур дьо Франс“, зловеща особа с дървен крак, архитектът на Айфеловата кула, великият диктатор Наполеон и смелата героиня Жана д’Арк.

А накрая нашите герои ще се уверят, че французите са измислили не само сиренето бри, кроасаните и канкана, но и по-зловещи неща като гилотината, например…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here