Всяка сряда от 22:00 с повторение в петък от 21:05 и неделя от 22:00

Сериал на Хърватското радио и телевизия, който ви пренася назад във времето към един от най-големите феномени в хърватската и световна история: Република Дубровник. Този красив град е известен по целия свят, но всъщност колко знаят хората за богатата му история? Заснет в много филмови и телевизионни продукции, Дубровник винаги е бил уникална кино локация. Документалният сериалпредлага нов ъгъл, като поставя самия Дубровник в главната роля.

ПЪРВАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА, КОЯТО ОТМЕНЯ РОБСТВОТО (1416), 150 ГОДИНИ ПРЕДИ АНГЛИЯ И 450 ГОДИНИ ПРЕДИ САЩ

1-ви| 3 май Първи епизод, наречен „Малък сред големи“, разказва за историята на Дубровник от средата на 14-ти век, когато се освобождава от венецианска доминация, започва да съществува като самостоятелен град-държава и да използва названието „република“ – чак до началото на 19-ти век, когато в следствие на размириците, причинени от френската революция и наполеоновите войни, престава да съществува като независима държава.

2-ри| 10 май Втори епизод изследва някои аспекти от ежедневния живот в Града и Републиката, като медицината, семейството, жилищата, летните къщи, но също хвърля поглед към страноприемниците от късното Средновековие на Дубровник.Като се позовава на криминалните досиета от времето на Републиката, епизодът ни среща с някои много колоритни персонажи и техните алкохолни увлечения и дори хвърля поглед към бордеите на 17-ти век.

3-ти| 17 май Трети епизод показва пленяващата сфера на взаимоотношенията с околния свят, като се фокусира върху славната му дипломация, както и върху по-малко известния факт, че Дубровник е бил един от важните европейски центрове на шпионажа през 16-ти и 17-ти век.

4-ти | 24май Озаглавен „Системата“, 4-ти епизод показва простотата и ефективността на организация в държавата Дубровник. Още половин хилядолетие по-рано, древните жители на Дубровник вече знаели, че общият интерес стои над личния, че свободата не трябва да се продава, дори за всички богатства на света и че култът към личността поставя в опасност всички тези постулати.

5-ти | 31май Пети епизод показва биографиите пет знатни особи в Дубровник. Ще видимRuðerBošković, който става член на известното лондонско Кралско общество, следкатоприлагабрилянтнитесиизчисления, задаспасикуполанацъркватаСветиПетър в Рим. Ще гледаме премиерно представление на творбите на бунтовния бард на хърватската литература, Marin Držić, един от големите комедийни писатели на ренесансова Европа.

6-ти | 7юни Шести епизод представя всички големи сгради на Дубровник и несметните богатства на материалното му наследство. Малцина по света могат да се похвалят с толкова значими паметници на толкова малко място. Зрителите ще могат да видят и хърватския строителGiorgio da Sebenico, докатонаблюдаваизгражданетонавнушителнатакрепостMinčeta, сравнявана през 17-ти век от известният турски пътешественик и писател Евлия Челеби с Вавилонската кула.

Вашият коментар