Enthusiast_Smyrt-v-La-Fenice_cover-firstВ разгара на лятото издателство „Ентусиаст“ публикува дебютния роман на световноизвестната писателка на криминални истории Дона Леон. „Смърт в „Ла Фениче“ е първата книга от брилянтната поредица за италианския комисар Гуидо Брунети, който тази година празнува 25 години на литературната сцена.

Идеята за дебютния роман на авторката „Смърт в „Ла Фениче“ се ражда през 1992 г., когато посещава постановка на театър „Ла Фениче“ във Венеция. В разговор с диригента Габриеле Феро и съпругата му, Дона Леон научава различни анекдоти и клюки за Херберт фон Караян и за неговата смърт. Идеята за криминален роман с подобен сюжет се вижда интересна на бъдещата писателка и тя го написва на един дъх… след което веднага забравя за него. До момента, в който го изтупва от праха, за да кандидатства за престижната японска награда „Сантори“. Остава удивена, когато печели първо място. Това е началото на нейната блестяща писателска кариера.

Историята в „Смърт в „Ла Фениче“ пренася читателя в прелестната Венеция – град, в който престъпност почти няма. Този факт обаче не е особено утешение за световноизвестния диригент маестро Хелмут Велауер, чието кафе по време на един антракт пристига с малка добавка – цианкалий. За Гуидо Брунети, заместник-комисар в полицията и гениален детектив, не е проблем да намери заподозрян. Проблемът е свеждането на голямата и извънредно разнородна група от врагове до един извършител.

Всеки един от заподозрените има мотив да извърши това скандално убийство – младата съпруга, която изведнъж се превръща в богата вдовица, световноизвестното сопрано, което мрази диригента и се бои от него, хората, чиято кариера е пострадала от сблъсък със суровия характер на Велауер. Дори и сенките от предполагаемото нацистко минало на жертвата и неговите зле прикрити хомофобски възгледи са възможни причини за това хладнокръвно планирано убийство.

Брунети събира улики и показания и картината, която се оформя пред очите му, показва такава плетеница от поквара и отмъстителност, че го оставя разкъсан между правилно и грешно, между възможностите на закона и повелите на справедливостта. Кой е убиецът и може ли да има морално оправдание за отнемането на човешки живот – това са въпросите, чиито отговори се намират между страниците на великолепния роман „Смърт в „Ла Фениче“.

Donna_Leon_picДебютното заглавие на Дона Леон е само първото от поредица от 25 криминални романа. Творбите на американската авторка оглавяват класациите за най-продавани книги на световноизвестните списания и вестници като „Шпигел“ и „Ню Йорк таймс“. Преведени са на 35 езика и са издадени в голям брой държави, но не и в Италия. Това се дължи на изричната забрана на авторката, която иска венецианците да общуват с нея непредубедено, а и да може самата тя да води нормален живот във Венеция.

Умело заплетените интриги, динамичният сюжет и интригуващите загадки отличават творбите на Дона Леон и носят на авторката редица престижни награди. В края на януари 2016 г. тя получава наградата „Пепе Карвальо“ – отличие, сред носителите, на което фигурират имена като Андреа Камилери и Алисия Хименес Бартлет.

 

Вашият коментар