Премиера на първата книга на журналистката Евгения Атанасова събра близо 200 почитатели на изкуството на Христо Явашев-Кристо

На 28 юни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена първата книга на журналистката Евгения Атанасова-Тенева „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ (Книгомания). Цветното луксозно издание от близо 400 с. побира цялата история за създаването на арт инсталацията Плаващите кейове на езерото Изео в Италия от 2016 г. – от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация. Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник и скулптор Кристо, както и информация за построяването на последния му пространствен художествен проект Мастаба (2018) в езерото в Хайд Парк, Лондон. Премиерата завърши с прожекция на филма на Евгения Атанасова „Мост към Кристо „. Част от екипа също бяха в публиката – операторът Недялко Данев и тонрежисьорът Иво Спасов.

Сред публиката от близо 200 души присъстваха проф. Калин Янакиев, художникът и куратор Лъчезар Бояджиев, актрисата Снежина Петрова, художниците Иван Стратиев и Сандра Блажева, певицата Роси Рос, журналистите Петя Тетевенска, Йоана Левиева-Сойър, Даниел Ненчев, продуцентът Красимир Иванов и др. От семейство Явашеви събитието уважиха Елка и Цвета Явашеви – съпругата и дъщерята на Стефан Явашев – по-малкият брат на Кристо. Присъства и Христина (Ина) Димитрова – водолаз и основен мениджър на последните два проекта на Кристо.

Евгения Атанасова сподели, че е получила поздравления за книгата си и от самия Христо Явашев-Кристо, след като му подарява екземпляр при срещата им на откриването на Мастаба в Лондон.

„Кейовете на Кристо ни карат да мечтаем“, пише местният вестник на градчето Монте Изола след откриването на арт инсталацията, а езерото остава завинаги променено заради този спомен. „Аз съм много физическа личност. Обичам слънцето, водата, ходенето, вятъра“, припомняме думите на Кристо в свое интервю. Евгения Атанасова допълва: „Казва го с такъв плам, че никой не се съмнява в неговата искреност. Тези думи звучат разбираемо за всеки и декларират смело – моето изкуство е начинът, по който живея, то е моят живот. „

В сряда, на 4 юли 2018, ще бъде подредена изложба на открито на оградата на Националната художествена академия с фотографии от местността на езерото Изео и представящи оригиналността на Плаващите кейове. Част от уникалните снимки от процеса на строежа на кейовете могат да се видят и в луксозното издание  „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата може да бъде посетена до края на месец юли. Книгомания благодари за съдействието на НХА и Столична община.

Видео от представянето:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here