Езерото на водните кончетаНовата книга на издателство ЕМАС  е от детската поредица „Европейски разказвачи“„Езерото на водните кончета“, отново на любимката ни Ева Ибътсън. Ако сте чели предишните две – „Мая, кралицата на Голямата река“ и „Казанската звезда“ – знаете, че английската авторка е способна да ви усмихне за много дълго време и да ви стопли и в най-студените дни!

Приятелство край „Езерото на водните кончета“

11-годишната Тали получава стипендия за „Делдертън“, пансион в английската провинция с доста прогресивни възгледи за обучението. Тали никак не иска да се разделя с баща си, но заради избухналата война родният й Лондон вече не е безопасен. Тя заминава с нежелание, защото все още не знае, че училището е истински рай и там бързо ще намери своето място сред интересните съученици и приятно ексцентричните преподаватели.

От прожекция в киното в близкото до пансиона градче Тали научава за (въображаемото) кралство Бергания, чийто монарх се е опълчил на Хитлер и отказал на войските му да преминат през страната. Тали е дълбоко впечатлена и успява да убеди ръководителите на „Делдертън“ да позволят на нея и няколко съученици да заминат за малката Бергания, за да участват в международен детски танцов фестивал.

В същото време младият принц Карил се чувства като затворник в ограничения свят на кралския двор, където никой не се интересува наистина от него и където не съществува никаква лична свобода. Затова Карил при всяка възможност бяга към Езерото на водните кончета, там намира усамотение и може да бъде себе си.

Учениците пристигат в Бергания, но нищо не минава според очакванията – кралят е убит, а нацистите потъпкват танцовия фестивал. Дали от всичко това може да произлезе нещо хубаво? Между Тали и Карил мигновено се заражда приятелство и тя разбира, че от нея и децата от пансиона зависи бъдещето на принца.

Ева Ибътсън 3В „Езерото на водните кончета“ Ева Ибътсън нежно повежда читателите си по стъпките на едно умно, будно и съпричастно момиче, стигайки до задължителната за авторката щастлива развръзка – но хепиендът не идва случайно, той е постигнат с изобретателност и помощ от приятел. Такава е и поуката, приятелства поникват на най-неочаквани места и преодоляват всички препятствия. Да си истински приятел може да те направи герой. Ибътсън отново ни поднася вълнуваща и непредвидима история, замесена с много чувство за хумор и усет към човешката природа, с участието на галерия от шарени герои. „Езерото на водните кончета“ е книга, която просто трябва да бъде обсъждана и споделяна.

Ева Ибътсън е една от най-обичаните авторки на Великобритания, а на българската публика е известна с „Мая, кралицата на Голямата река“ и „Казанската звезда“. Ибътсън е вълшебница на словото и книгите ѝ носят удивителен заряд, нейна специална смесица от шумна веселост и тих уют. Съвсем закономерно тя е носителка на множество награди и отличия за детските си творби – сред тях са няколко номинации за Медала „Карнеги”, Литературната награда на „Гардиън“ и Сребърната награда за детска литература на британската Асоциация на издателите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here