Киното влиза в учебната програма на все повече страни и голяма заслуга за това има многоезичната онлайн платформа CinEd. Тя предлага   колекция от филми за деца и младежи  от 6 до 19 – годишна възраст  и  педагогически материали за  ползване  от  учители в практиката  и подходите им към учениците.  Над 1000 учители от 30 градове на  8 европейски държави  вече са въведени в педагогиката на CinEd.

„Вече  над 2500 български ученици  са посетили  прожекциите на  качествено европейско кино и са участвали  в дискусии и допълнителни дейности според възрастта си. Над 50 са обучените учители“ – казват  експертите Ралица Асенова и Василена Баджарова, които са моторът на програмата у нас .

На 17 януари 2018  във Френския институт в София ще се проведе кръгла маса на тема „Киното и артистичното образование в училище. Ситуации, проблеми и перспективи в България и Европа“. Тя е част от годишния семинар на европейската програма CinEd. Експерти, учители и професионалисти в областта на киното ще се срещнат, за да обменят опит, да  коментират добри практики и да научат нещо повече за  европейските културните политики в тази област и как могат да се адаптират  у нас. Очакват се представили на всички свързани с темата министерства, ведомства, институции и Столична община.

В някои държави  въвеждането на киното в учебната програма вече се превръща в  национален приоритет така, както е във Франция. Пример за това са Португалия и Финландия, все повече Румъния, където тамошният филмов център вече финансира проекта.

CinEd продължава с пълна сила и 3 нови филми в колекцията и през настоящата учебна година, през която има за цел да удвои броя на 500-те прожекции, организирани от партньорите, за да достигне до още пове      че млади хора, въвлечени в магията на киното.

Желаещите да участват в срещата „Киното и артистичното образование в училище“ могат да се запишат тук!

Достъпът е безплатен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here