Bobi3Емил Андреев – Национално литературно турне на „Боби Блажения и Другия американец“

Писател, когото си струва да четеш и препрочиташ.

                                                                                        Мирча Картареску

След 5 години творческа пауза писателят Емил Андреев издаде нова книга – „Боби Блажения и Другия американец“. Сборникът с разкази и повести излезе в края на март със знака на Издателска къща „Хермес“. Първата премиера се състоя в София и предизвика истински фурор. За първи път в историята на богато заредения Книжен център Greenwich заглавието се изчерпи напълно и се налагаха поетапни презареждания през вечерта. Поради огромния интерес се планува втора среща в центъра. Заваляха поканите към писателя и от други градове.

Сега Издателска къща „Хермес“ има удоволствието да Ви покани на срещи с автограф с Емил Андреев. Националното литературно турне започва на 8 април в Пловдив и завършва на 13 май в Лом – родното място на писателя. Ще бъдат посетени 10 града: Пловдив, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Монтана, Видин и Лом.

Емил Андреев е роден на 01.09.1956 г. в Лом. Работил е като гимназиален учител, редактор в различни вестници (гл. редактор на в. „Ломски вестник“ и във в. „Стършел“), преводач и редактор във фирмата за преводи на филми „Български текст“, преподавател по английски език в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на „Ломски разкази“, „Късен сецесион“, „Стъклената река“ (филмиран), „Проклятието на Жабата“, „Лудият Лука“. Текстовете му са преведени на английски, полски, румънски, сръбски и словашки. Съсценарист е на сериалите „Под прикритие“ (втори сезон) и „Четвърта власт“.

Сборникът „Боби Блажения и Другия американец“ включва в себе си необикновени разкази и повести. В текстовете се преплитат множество магически и фолклорни елементи, умело вплетени в един привидно реалистичен контекст. Героите му стигат до висоти и падения, а ние съпреживяваме радостите и неволите им, което несъмнено оставя дълбоки следи в душите ни. Разказаните от автора истории са смесица от реалност и фантазия, хумор и ирония, любов и разочарование. Текстовете впечатляват с избора на герои, чиито странности ги правят толкова необикновени и притегателни, а това ни кара да ги препрочитаме отново и отново.

IMG_02151Емил Андреев е популярен с творчеството си и в много европейски държави. Ето какво казват някои от чуждестранните писатели за новия сборник на Андреев:

Майстор на художествената измислица, свидетел на своето време, който винаги поставя теми за размисъл.

Алисия Аза, Мадрид

Както и в другите си книги, Андреев не се отказва от своята поетика на смесване на фантазия и действителност, любов и преходност, хумор и ирония, усещане за напрежение и финален обрат в майсторски написаните разкази, които превръщат неговия сборник в книга от висока класа.

Велко Барбиери, Загреб

Когато чете Емил Андреев, човек потъва в дълбините на съзнанието: митове, обреди, архетипи и изконна мъдрост го срещат на всяка страница. Писател, когото си струва да четеш и препрочиташ.

Мирча Картареску, Букурещ

Чудесните разкази и повести на Емил Андреев са написани с пленително обаяние. Те сладкодумно ни водят през дълбоки и опасни води.

Матю Нийл, Лондон

Издателска къща „Хермес“ има удоволствието да Ви покани на срещи с автограф с Емил Андреев на:

 • 04.2015 г. (сряда) – Пловдив, книжарница „Хермес – Централ“, 18:00 ч.
 • 04.2015 г. (сряда) – Велико Търново, книжарница „Хеликон“, 17:00 ч.
 • 04.2015 г. (четвъртък) – Русе, книжарница „Хермес“, 18:00 ч.
 • 04.2015 г. (петък) – Шумен, книжарница „Хеликон“, 17:00 ч.
 • 04.2015 г. (вторник) – книжарница „Хермес“ в Пазарджик, 17:00 ч.
 • 04.2015 г. (вторник) – Пловдив, клуб „Петното на Роршах“, 19:00 ч.
 • 04.2015 г. (сряда) – Стара Загора, книжарница „Хермес“, 18:00 ч.
 • 04.2015 г. (четвъртък) – Сливен, книжарница „Хермес“, 12:00 ч.
 • 04.2015 г. (четвъртък) – Сливен, РБ „Сава Доброплодни“, 17:00 ч.
 • 05.2015 г. (понеделник) – Монтана, РБ „Гео Милев“, 17:00 ч.
 • 05.2015 г. (вторник) – Видин, книжарница „Хермес“, 17:00 ч.
 • 05.2015 г. (сряда) – Читалище „Постоянство“, Лом, 17:30 ч.

Заповядайте на среща с автограф с Емил Андреев и във Вашия град. Очакваме Ви!

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here