От този петък (19.01.2018г.) по родните екрани тръгва епичния исторически екшън ВИКИНГ! Филмът е режисиран от Андрей Кравчук, с участието на Данила Козловски и Светлана Кодченкова.

С бюджет от 20,8 милиона долара, Викинг е третият най-скъп руски филм (към края на 2016 г.). Филмът е спечелил над 32 милиона долара Бокс офис, от тях над 27 милиона долара са от разпространението в Русия.

Сценарият на филма е базиран на исторически сведения като „Първична хроника“ и „Исландски кралски саги“.

Киевска Рус, края на Х век, времето на тежките мечове и законите на кръвното отмъщение. Управляващото семейство е разкъсано от горчиво съперничество. Принц Ярополк е обвинен в случайно убийство на брат си Олег. Отговорността за отмъщението попада върху по-малкия полубрат на Ярополк Владимир, който отказва да спази кръвния закон. Отказът му да убие ще му коства всичко, което е имал, защото „за мира, трябват повече мечове, отколкото за войната…“

Викинг е руски исторически филм за средновековния княз Владимир, княз на Новгород, режисиран от Андрей Кравчук, с участието на Данила Козловски и Светлана Кодченкова.

Работата по филма започва в 2009 г. и е продължила 6 години. В снимките участват повече от 3000 човека – режисьори, художници, оператори, администратори, каскадьори, финансисти, строители и представители на много други професии.

С бюджет от 20,8 милиона долара, Викинг е третият най-скъп руски филм (към края на 2016 г.). Филмът е спечелил над 32 милиона долара Бокс офис, от тях над 27 милиона долара са от разпространението в Русия.

Сценарият на филма е базиран на исторически сведения като „Първична хроника“ и „Исландски кралски саги“.

Специално за филма са направени опити да се възстанови т. нар. „печенегски“ език, който е мъртъв. Сцените са заснети изключително мащабно.

„Искахме да създадем не приказен, условен свят, а визуално убедителен свят, в който героите да заживеят. Ето защо избрахме да снимаме почти документално и за целта трябваше да изработим всичко – от костюмите на воините до дизайна за ръкохватки на мечовете, прическите, татуировките; да намерим места, където природата е изпълнена с енергия, мощ, красота“, Андрей Кравчук.

Основните исторически консултанти на филма са Доктор на историческите науки Владимир Петрухин и Доктор на филологията Федор Успенски.

Музиката за филма е създадена от Игор Матвиенко. Саундтракът е създаден за две години. Матвиенко изучава музика от 9-10 век, ерата на княз Владимир. Академията Gnessin участва в записите, използвайки копия на древни инструменти.

Декорите от филма са използвани за създаване на първия кино-базиран увеселителен парк в Русия, открит през май 2016 г. в близост до Крим.

Филмът „Викинг“ е първият руски блокбъстър, издаден в две версии за две възрастови категории зрители – 12+ и 18+ . Разликата в общото време между двете версии е само няколко минути. И двете версии са пълни, пълнофункционални филми, създадени за различни аудитории. В България се разпространява версията  за аудитория 18+, с времетраене 143 мин.

Филмът е първият в историята на руското кино, пуснат на екрани с помощта на приложението „Tiflokommentator“, което позволява на слепи хора да гледат филми в кината.

Награди и номинации:

7 номинации за „Златен

Филмът стартира в кината в България от 19 януари. Прожекциите са в кината:

София – Евро Синема, Дом на киното, G8, Влайкова, Одеон

Пловдив – Лъки Дом на киното

Варна – Фестивален и Конгресен Център

Ямбол – Кино „Елит“

От 26 януари в Благоевград, кино Синемакс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here