Ester Уотърс KORICAИзлезе нова книга в поредицата на ИК Персей „Световна класика“ – романът „Естер Уотърс“ на големия ирландски натуралист Джордж Мур (Глен Клоуз направи невероятно превъплъщение в екранизация на друга книга на Дж. Мур). Авторът за пръв път се издава на български.

Ученик на Зола и вдъхновител на Джойс, Джордж Мур (1852-1933) е първият голям ирландски модернист. Учи живопис в Париж, където попада в кръга на Мане, Реноар, Дега и Моне, но намира своето поприще в литературата. Развитието му като писател минава под знака на натурализма, като книгите му предизвикват бурни реакции сред консервативното общество.

Често сравняван с „Тес от рода д’Ърбървил” на Томас Харди, романът „Естер Уотърс“ разказва историята на девойка, която започва работа в богато провинциално имение. Там тя за пръв път се влюбва, но забременява и е изоставена от любимия си. Налага Ӝ се да направи труден избор, да понесе клеймото на „паднала жена” и да се изправи срещу всички изпитания на съдбата. Естер често се оказва на кръстопът, неведнъж трябва да взима нелесни решения, за които да плаща скъпо, но тя неизменно следва могъщите желания на сърцето си.

Издаването на романа поражда истински скандал и той е забранен в големи обществени библиотеки в Англия и Ирландия.

Излезе и нов тираж на трилогията „Бьорндал“ на Трюгве Гюлбрансен (също от поредицата „Световна класика“), която бързо беше изчерпана. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here