До скоро безизвестният на широката аудитория френски актьор, режисьор и продуцент Жан Дюжарден, вече се покри със световна слава. Оскарът му за главна мъжка роля в „Артистът“ го постави на първите места във всяка медия по целия свят. Все по-малко се оказват онези, които не са чували за него.  Но кой в същност е той и от къде тръгва кариерата му?

 Жан Дюжарден е роден на 19 юни 1972г. във Франция. Тази година ще отбележи своя 40-ти юбилей, вече като носител на Оскар за главна, мъжка роля.  Жан е отгледан в южните предградия на Париж и докато учи в гимназията започва да работи в строителната компания на родителите си. Няколко години по-късно, докато дава своята военна служба, той започва първите стъпки в своята актьорска кариера.

През 1995г. стартира своето първо шоу. Същата година той се запознава с Бруно Саломоне, Ерик Коладо, Емануел Джукла и Ерик Масот, с които създава  „Nous C nous“. През 199г. той се превръща в  „Loulou“  в  „Un gars, une fille“ . Тази роля му позволява да покаже талантът си пред по-широка аудитория. След финала на  „Un gars, une fille“ през 2003г., той се изявява в много филми.

 Той е един от 5-мата френски актьори, печелили Оскар. Останалите 4-ма са: Клодет Колберт за „It Happened One Night“, от далечната 1934г., Симон Сигнорет за „Room at the Top“ от 1959г., Жилует Бинош за „Английския пациент“ 1996г. и Марион Котияр за „Едит Пиаф: Живот в розово“ от 2007г.

От 25-ти Юли 2009г. до днес, той е женен за очарователната си съпруга Александра Лами. Жан е баща на 2 деца от предишен брак Симон (2000г.) и Джулс (2001г.)

На 29-ти февруари бе премиерата на новия му филм  “ Les infidèles „!

Любопитен факт е, че ако разгледате личния му ФЕЙСБУК ПРОФИЛ , ще забележите, че в 06:22 часа на 27-ми Февруари (нощта на оскарите), той е обновил своя фейсбук статус през мобилния си телефон, като е написал : „ОСКАР ЗА МЪЖКА РОЛЯ“! Ама че фейсбук маниак, а?

Вашият коментар