WHITE HOUSE DOWN

В центъра на действие в Белият дом: Под заплаха е Джон Кейл (Чанинг Тейтъм). Бивш военен, сега полицай към Конгреса, Кейл е баща, който се бори да изгради връзка с отчуждената си дъщеря. Но в началото на филма изглежда, че все още няма представя как да постъпи. Молбата му за постъпваме на работа към Тайните служби току-що е била отхвърлена – въпреки героичната си кариера, той е определен като неквалифициран да защити президента. Но всичко се променя, когато в същия ден при посещение из Белия дом, се случва немислимото: военна група атакува сградата, и само Кейл е в състояние да защити президента.
„Това е най-добрата мотивация за героя, – казва продуцентът Харалд Клосер. – Единственото, което той иска е да защитава президента и това е отчасти заради дъщеря му, която също мечтае татко й да защитава нейния герой – лидера на страната. Но човекът от Тайните служби, който провежда интервюто и решава бъдещето му, не смята, че той е подходящ за тази работа. Затова Кейл не получава работата. И няколко часа по-късно се оказва, че той трябва да спаси дъщеря си, президента, и света. “
„Това, за което наистина му пука на Кейл, е да изгради наново връзката с дъщеря си, – казва Тейтъм. – Той е човек, който избягвал да се изправи срещу много от проблемите си, и въпреки че сега е променен, той се колебае дали не е станало твърде късно. Ако за да получите любовта и уважението на дъщеря си е необходимо да спасите лидерът на свободния свят, тогава той точно това ще направи.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
„Кейл е обикновен човек, – казва Емерих. – Той е един от тези образи, който просто искат да постъпят правилно, но каквото и да правят, това не се получава. И тогава стечението на събитията му предлагат нов шанс, а той има много силна мотивация, за да преодолее изпитанието.”
Част от привлекателността на идеята да участва в Белият дом: Под заплаха за Тейтъм е възможността да работи с Емерих. „Толкова много се забавлявах по време на снимките на този филм, – споделя Тейтъм. – Една сутрин започнахме в пет часа сутринта, беше дълъг ден и Роланд през цялото време ни развеселяваше, както само той би могъл.”
За Емерих чувствата са взаимни – възможността да работи с Чанинг Тейтъм е последния довод, който натежава в полза на решението му да се заеме с филма. „Когато го срещнах, веднага разбрах, че ще се заема с продукцията само ако и той участва. В противен случай бих се отказал. – казва режисьорът. – Осъзнах, че той е точно този герой – много добре изглеждащ млад мъж, но с усещането за обикновен човек, а Чанинг е забавен, интелигентен и знае какво иска.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
А Фишър добавя: „Чанинг притежава всичко, за да пресъздаде идеално Джон Кейл. Той се е доказал като филмова звезда. Когато Роланд и Чанинг се срещнаха за първи път, Роланд ми каза: „Това е човекът. Без съмнение.”
Разбира се, Тейтъм е перфектен за ролята не само заради актьорската си игра на „човек с лек характер, който притежава чувство за хумор, увереност, дори една доза самонадеяност в повече”, както казва Вандербит – но и физически. Джон Кейл е трудна екшън роля и Тейтъм се заема със задачата, изпълнявайки собствените си каскади, когато е възможно.
„Като зрители какво бихте предпочели: лицето на актьора да преминава през чупещ се прозорец, или някой каскадьор да извръща главата си в последния момент, – казва Тейтъм. Безопасността, разбира се, трябва да е на първо място, но Тейтъм иска да направи каквото може. – Не боли да изскочиш през фалшиво стъкло, това е една от безопасните каскади за мен, а е и много забавно, така че реших да го направя.”
„Когато на снимачната площадка за първи път щяхме да правим каскада, той каза: „Искам сам да направя това.” – припомня си Емерих. – Бях изненадан, но реших, че това е логично. Вижте го как танцува – В ритъма на танца,Професия: Стийптизьор . Танцьорите са много подходящи за каскади, защото имат пълен контрол над тялото си.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
Джейми Фокс е в ролята на президента Джеймс Сойер – човекът в центъра на бурята във филма. „Това е сложна роля, – казва Вандербилт. – От една страна той трябва да бъде сериозен като президент на Съединените щати, но пък заради целите на нашия филм трябва също така да бъде забавен. Трябва да може да се справи с физическите предизвикателства, с динамиката на действието, с всичко. Отгоре на всичко актьорът трябваше да бъде правдоподобен като избран президент и да си пасне на екрана с Чанинг. Така че Джейми бе най-добрият избор.”
„В тази ситуация президентът е изправен пред началото на нов световен ред, – обяснява Фокс. – Той знае, че силата на меча не винаги е най-добрия курс на действие. Ние внасяме известна политическа нотка, но без да прекаляваме. Белият дом: Под заплаха е един нов поглед към това, което бих нарекъл супер екшън герой. Седнете, пригответе се и се наслаждавайте как Чанинг влиза е образа на Джон Кейл и свършва цялата работа. “
Работа с Роланд Емерих е откритие за Фокс. ‚Като актьор, който иска да стане режисьор някой ден, си мислех за филма и се възхищавах от погледа и обхвата му: „Уау, как ще успее да заснеме това?” Всеки път, когато имах възможност го наблюдавах или надничах през рамото му в записките. Беше много яко. От друга страна Роланд е страхотен сътрудник с актьорите – той дава възможност да изразят своето мнение и идеи, и след това той ги оформя по най-подходящия начина за филма. Ако отидеш твърде далеч, той е там, за да те дръпне назад с няколко сантиметра.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
Изключително находчивата и непоколебима Карол Финерти (Маги Гиленхал) е специален агент, който помага на Джон Кейл и президента Сойер да отблъснат безмилостни наемници, който искат да заграбят властта в Белия дом.
В началото на филма именно Финерти отхвърля заявлението на Кейл да се присъедини към тайните служби – но нещата не са толкова прости. „Преди години двамата са имали връзка и любовта им е била луда и изгаряща – разкрива Гиленхал. – Това е било много, много отдавна, но сега той се връща, провеждат интервюто и тя вижда, че е невероятно привлекателен и все още й спира дъха, но просто не е квалифициран да бъде агент на Тайните служби.”
Гиленхал казва, че силната черта на героинята й, е че знае кога да играе по правилата и кога да ги пренебрегва. „Тя е много добра в работата си, а за да си отличен служител трябва да се следват протокола – но не за сметка на това, което считаш за правилно и разумно, – казва актрисата. – Карол силно вярва в системата, затова и отхвърля документите на Кейл. Но когато вижда, че се вземат очевидно погрешни решения, тя поема командването. А това означава, че е склонна да прави някои нестандартни неща.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
Джейсън Кларк се присъединява към актьорския състав като бившия войник, който е лидерът, начело на военната терористична инвазия, Емил Стенц. „Той е бивш служител на специалните сили, правил е някои незаконни неща на различни места и се е превърнал в наемник, – казва Кларк. – Сега е нает, за да се опита да завземе Белия дом, да отвлече президента и да изкара пари от това.”
„Трябва да призная, че най-впечатляващото нещо в този филм е Роланд, – казва Кларк. – Той иска да направи интересен и забавен филм, но същото време разкрива личната драма на героите и помага на публиката да ги почуства близки и пълнокръвни. Той винаги ще ти пази гърба, той винаги ще ти разкаже историята и той наистина знае как да снима.”

1183878 - WHITE HOUSE DOWN
Джоу Кинг се присъединява към актьорския състав като дъщерята на Кейл – Емили. Техните хладни отношения са подложени на изпитание, когато са разделени по време на взимането на заложници в Белия дом. „Нейните родители са разведени и тя не си пада много по баща си, – обяснява Кинг. – Ето защо той я взима на интервюто си за работа към Тайните служби и купува билети за тур из Белия дом, защото знае, че е обсебена от всичко, свързано с политиката. Кейл смята, че това ще я впечатли и го прави – тя е изключително развълнувана. Но тогава атентаторите ги разделят и се случват редица луди неща. Всъщност целият филм е за връзката им – той се опитва да си я върне и да докаже любовта си, а тя си дава сметка колко много се обичат.”
Кинг изпитва голямо удоволствие от възможността да работи заедно с Чанинг Тейтъм (а кое момиче не би?). Естествено след като играят баща и дъщеря, двамата прекарват дълго време заедно на снимачната площадка. „Имахме си ръкостискане, наречено шейк-чан. Беше много яко – това е най-дългата ръкостискане в света и ние сами си го измислихме, – казва тя. – Той е страхотен и толкова забавен … той ми е като баща, брат, и най-добър приятел.”

Вашият коментар