Какво се случва? Модерната поп-култура започва да се отваря към тема, която е вековно табу и в по-консервативните държави нещо лошо- неправилно, неприемано, отхвърляно, ако щете дори преследвано и осъждано. Еднополовата любов е окончателно развенчана и НЕЩО, което НЕ Е ненормално. В модерната поп-култура тя е навсякъде. Кино. Сериали. Музика. Навсякъде.

2017г. стартира като годината, която ще покаже на света, че еднополовата любов може да бъде красива. По един деликатен, внимателен и ненатрапчив начин. То вече започна…

Преди два дни, един малък филм, който се превърна в истинска сензация в световен мащаб, спечели най-обсъжданата статуетка за най-добра целувка, на филмовите награди на телевизия MTV. Това е „Лунна светлина“- филмът, който прибра Оскар за най-добър филм за 2017г. Нали знаете историята в него- едно объркано дете- тийнейджър-мъж и търсенето на неговата сексуалност. Една сцена на един плаж обърна живота му. А двамата тийнейджъри, изиграли героите от тази сцена, прибраха статуетката на MTV  и дадоха изключителна, силна и въздействаща реч!

Буквално ВСИЧКИ любими тийн (а и не само) сериали през 2017г. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО включват двойка от един и същи пол.

В хит поредицата на телевизия THE CW „100-те“ те дори са и за двата отбора :

В хип-хоп драмата „Империя“ това е главният герой Джамал Лайън и новата му изгора- бившият военен Филип:

Съвсем наскоро една от най-успешните банди в световен мащаб, след планетарния си хит Roackabye пуснаха ново парче с участието на Зара Ларсън , озаглавено чисто и просто „Simphony“. Clean Bandit влюбиха света в изключително нежната мелодия и епичната еднополова, любовна история, а Зара Ларсън се превърна в тотален фаворит с изключителното си прочувствено изпълнение:

Кънтри музиката в САЩ продължава да бъде пленявана от един от най-силните изпълнители, които са се появявали на небосклона през последните години- Стив Гранд. Едва 27 годишен младият мъж е един от първите открито хомосексуални изпълнители в този жанр и категорична дъвка за окото и ухото. През 2013г. той влюби meanstream аудиторията в себе си и своето All American Boy. През 2017г. НЕ СПИРА да изненадва…..

Най-големите имена в световната развлекателна индустрия не спират да се потапят в такива роли и изпълнения. Само ще зачекнем Джейк Гиленгхал и покойния Хийт Леджър в „Планината Броукбек“, Лили и Лана Уашовски и техният размазващ „Sense8“ който дори отива 1 стъпка ОТВЪД еднополовата любов, Джеймс Франко и практически всички негови филми през изминалите години и много, много други. Става обичайна практика знаменитости да признават пред света, своите подобни наклонности- Уетуд Милър „Бягство от затвора“, Мат Бомер „Професия:Стриптизьор“, Закари Кинто „Герои“ и „Стар Трек“, Джуси Смолет „Империя“ и много много други. 

Голямото табу за това какво е забранено, различно и заклеймявано ПО ВСИЧКО личи, че е на път да отмине. Развитите държави очевидно го приемат все по-добре и по-„нормално“. Въпрос на време е да бъдат „принудени“ и останалите да го приемат. Темите са пиперливи и притеснителни, осъдеителни от някои, укорителни от други и много, много на ръба на морала.

Но в крайна сметка това, което всички тези хора и герои символизират дали не е чистата и проста истина? Дали това не е част от света и да е на път да го залее, излизайки ИЗЦЯЛО наяве и спирайки да „го има“ само че…. на тъмно и скрито? Както каза хлапето от „Лунна светлина“ докато получаваше статуетката си- нужни са хора като нас, които да излязат от килера, за да пробудим останалите. Може би това е пътя и всички тези хора ще започнат да живеят една идея по-спокойно и открито.

Може би изкуството е начина това ТАБУ да падне и да затвърди в душите, че тези хора НЕ избират и това НЕ Е тяхно решение. Те са родени такива. Казали са го 2 мъдри артиста Дара в „Родена такава“ и Lady gaga в „Born This way“. Това е в кръга на шегата разбира се.

Дали е възможно хората да бъдем възпитани? Дали приемствеността и разбирането е възможно да бъдат научени? Дали наистина е възможно тази тема да стане част от живота на всички и да спре да предизвика ОПУЛЕНИ очи по улиците? Може би да? Може би не? Със сигурност начина е този и тази деликатност и внимание, личното отношение което всички тези хора, герои и истории са ПРАВИЛНИЯ път. Но очевидно пътя е дълъг и предстои да мине много време преди нещо реално да се промени.

А вие как приемате тази вълна? Приемате ли я изобщо? Пречи ли ви? Може би ви е все тая? Споделете с нас в коментарите по-долу.

Вашият коментар